Ono se jednou všechno propojí - třeba přes palačinky. Pořád cítím vůni másla a cukru, když mi babička opékala k snídani „krajkový“ palačinky.
A teď je to na mě: náš klouček Davídek mě klidně vzbudí v pět ráno a řekne: „Mami, pačinky!“ A já letím, protože vím…
…že taková krajka, kterou moje stará babička dokázala upéct po okruhu palačinek, může být osudová.
Budu vám vyprávět o jednom starodávném svatebním závoji, který mi prý ležel už přes kolébku, kam mě položili svázanou v povijanu. Musel se už tehdy dotknout mojí tváře, protože si pamatuju závan té nejjemnější tkaniny… Závoj krásně vyšívaný, starodávný a taky památečný - to jsem se dozvěděla, až po tom průšvihu. Způsobily jsme ho se starou babičkou, jak se v Humpolci říkalo mojí prababičce.
Ta mi každé ráno o prázdninách vařila na snídani krupičkovou kašičku, ve které jsem tvořila řeky z másla a nechávala si to nejlepší nakonec: prostřední ostrov, na kterém bylo nejvíc čokolády a cukru. Jakmile mi ovšem babička prozradila, že existují palačinky, brázdění v kaši jsem rychle opustila. Nastala nová snídaňová etapa mého života: palačinková.
Babička každé ráno v nažehlené zástěře nastoupila k plotně a naběračkou vykroužila nádhernou palačinku. Každá měla po obvodu lem jako krajkovou sukničku. Než ji stará babička srolovala, namazala ji nekonečnými variantami náplní: marmeládou, tvarohem, pribináčkem, nutelou ze západního Německa… A pak ji smotala tak, aby na obou koncích byly bohaté, vrstvené sukničky. Tehdy se to stalo.
Letěla jsem do skříně, kde hluboko za damaškovými cíchami, ležel krajkový závoj schovaný v průhledné krabičce. Rozprostřela jsem ho vedle talíře s palačinkami a pokusila se smotat z jeho okrajů sukničku, jakou nosily babiččiny palačinky. Moc to nešlo. Tak jsem vzala panenku Mášu a motala ji krajku kolem těla. „Ditunko, to by byla krásná suknička, co?“, řekla babička a já přinesla nůžky. Babička mi vždycky, ale vždycky splnila všechno, co jsem si přála. Dřív, než jsem jí to stačila říct. Takže rozšmikala ten závoj na cimprcapr, všila gumičku a sukně Máše totálně slušela.
Jen ty slzy v očích mámy, když tu „krásu“ viděla, jsem pochopila za mnoho let. Ona tehdy jen řekla: „Měl to být tvůj svatební…“
Vdala jsem se bez závoje. A s věčnou láskou k palačinkám s krajkovou sukničkou.
Tyhle palačinky mají v sobě sílu životabudiče. Jsou sladké i kyselé, tenounké a syté. Jakoby mě někdo hladil po vlasech ráno v posteli a říkal: bude líp! Určitě.
16-24 palačinekV robotu nebo ručně metličkou prošlehám nejdřív vejce s mlékem, přisypu mouku, cukr a sůl a znovu prošlehám. Nakonec vmíchám rozpuštěné máslo. Připravené těsto dám do lednice a nechám ho dvě hodiny odpočinout.
Na středním plamenu si rozehřeju nepřilnavou pánev a rozpustím v ní asi lžíci přepuštěného másla. Když ho nemám, použiju klasické máslo. Rozpuštěné máslo si přeliju z pánve do malé mističky a před každou palačinkou si pánev lehce potřu mašlovačkou.
Těsto vyndám z lednice, ještě jednou ho důkladně promíchám. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím asi 2–3 minuty, pak palačinku obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta.
Hotové palačinky popráším cukrem a pokapu citronovou šťávou.
Tyhle jsou pro mě sváteční. Počkám si na chvíli, kdy jimi můžu někoho překvapit, okouzlit, udělat prostě radost. A ono to funguje. Zkuste!.
12 palačinek
Příprava 20 min
Odležení 20 min
Opékání 20 min
Na karamelovou omáčku:
Nejprve si připravím karamelovou omáčku. Do menšího kastrolu naliju smetanu, přidám máslo, cukr, sůl a na menším plamenu míchám, až se cukr rozpustí. Zvýším plamen, přivedu k varu a vařím 8–10 minut, až vznikne hustá karamelová omáčka. Sundám z plamene a nechám trochu vychladnout.
V míse promíchám mouku, cukr a mletý zázvor. V jiné míse prošlehám vejce, mléko a smetanu a pak k nim postupně zašlehám směs mouky, cukru a zázvoru. Hladké těsto na palačinky nechám 20 minut odpočinout.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.
Na vanilkovou šlehačku ušlehám smetanu, cukr a vanilková semínka téměř dotuha.
Každou palačinku potřu šlehačkou, složím do trojúhelníku a lehce poliju karamelovou omáčkou.
Tenhle recept neznám dlouho. To jsem jen podlehla – a ráda – řečem, jak jídlo „dělá“ tělo i duši. A k tomu dobrou náladu a pocit. Jo, dělá, už to vím. Měly by se jmenovat Veselé palačinky..
10 palačinek
Na domácí nutelu:
Začnu domácí nutelou. Ořechy a mandle rozprostřu na plechu a dám je do trouby předehřáté na 180° C. Peču je 10–15 minut, až začnou lehce hnědnout, během pečení je několikrát promíchám. Pěkně opražené ořechy a mandle přendám do čisté utěrky, pěkně je do ní zabalím a třu je tak dlouho, až je zbavím skoro všech slupek.
Do velké pánve nasypu kokosový cukr a na středním plamenu ho za občasného opatrného míchání nechám rozpustit. Trvá to asi 5–10 minut.
Pak do pánve přisypu ořechy a mandle, promíchám, aby se rozpuštěným cukrem pěkně obalily, přesypu je na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně je rozprostřu a nechám vychladnout.
Do robotu nasypu ořechy a mandle, přidám přepuštěné máslo, kokosový olej, sůl a mixuju, až vznikne hladká a krémová směs, trvá to 8–10 minut. Přidám kakao a mixuju, až se úplně zapracuje. Nakonec krátce přimixuju vanilkový extrakt.
Hotovou nutelu přendám do skleniček s uzávěrem a co nespotřebuju hned, uložím na tmavé, chladné a suché místo, kde vydrží i několik týdnů. V lednici dokonce několik měsíců.
Na palačinkové těsto smíchám mléko s žloutky, moukou a solí. Vznikne tekuté těsto, které dám na 30 minut odležet do lednice.
Pak z bílků ušlehám sníh a opatrně ho vmíchám do těsta.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a tuk nechám na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.
Nakonec každou palačinku namažu domácí nutelou, zaroluju a posypu opraženými ořechy nasekanými nahrubo.
Až se mě zeptáte O čem sní muži, odpovím vám tímhle receptem. Jsou v něm vmíchané všechny ingredience, které umějí uspokojit touhu a vytvořit ze snů realitu. Není to nejvíc?
15-20 galetekMléko promíchám s vejci, přisypu pohankovou mouku a sůl, promíchám a nechám přes noc odpočinout v lednici.
Ráno těsto vyndám a nechám ho dojít na pokojovou teplotu.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi a smažím 2–3 minuty.
Když je povrch galetky suchý, posypu ho sýrem a na sýr rozklepnu vejce. Nakonec ještě přidám natrhanou šunku. Přikryju pánev pokličkou, aby sýr roztekl a bílek ztuhnul. Odkryju pánev, přeložím okraje galetky do středu, opatrně přendám na talíř a posypu pepřem. Totéž udělám se zbytkem těsta. Čas od času těsto promíchám, pohanková mouka ráda klesá ke dnu.