• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Deník

Moje čokoládové narozeniny

Moje čokoládové narozeniny

Ten muž přišel na večeři, kde jsme seděly tři ženy, s náručí plnou kytic růží. Jedné dal červenou, druhé bílou a mně růžový pugét. A se mnou se něco stalo: mluvila jsem tišeji, tvářila se nenápadně (ve výsledku nápadně) a byla pyšná. Proč už jsem tehdy nepřišla na to, že růžová má zázračnou moc: udělat z ženy ženu, z mámy maminku, z vyplašené single holky veselou slečnu. Už to vím. Vím… jsem růžová. A mám narozeniny.


A na své narozeniny jsem si poprvé za čtyřicet dva let oblékla už brzy ráno svou novou růžovou zástěru. Mojí, podle mých představ, krásnou, jen tak přes hlavu přetáhnutou.

Celá jsem se do ní schovala a ten zázrak přišel jako tehdy s tím pugétem: chtělo se mi smát, nebo aspoň usmívat, hladit, zpívat a vařit, péct, zdobit, dívat se, jak ostatním chutná. A oni mě chválili… to není každý den.

To ta růžová barva, kterou jsem nějak vysunula ze skříně a teď jsem si ji tam vrátila na zástěře. Poslaly mi ji hvězdy, jaro nebo radost z toho, že jsem se narodila jako žena… Ještě jsem z toho celá udivená a sklouzávám k patosu nebo třeba k nevysvětlitelným dějům, ale stalo se.


Růžovou vůbec nerozhodilo, když jsem začala vybalovat tuny čokolády na můj narozeninový dort, který nemůže být jiný, než hustě čokoládový. Svoji novou růžovou zástěrku jsem ani náhodou nesvlékla, když jsem nesla dort, jako to dělám doma s jinými zástěrami, když jdu po vaření ke stolu.

Moje stará babička si zástěry převlékala: na vaření měla všelijaké obyčejné a na servírování si uvázala zástěrku bílou, vyšívanou – tedy tak jednou do roka. Mám tu její sváteční schovanou ve staré skříni na chalupě a k ní celou sbírku zástěr. Pár jich je i pánských, ale u nás v rodině žádný muž zástěru nikdy neoblékl. Maximálně si zastrčí za pas utěrku. A já jsem ráda.

Muž v zástěře je profesionální kuchař a o jeho mužství se skrze zástěru nic nedozvím. Muž v růžové zástěře není muž. To fakt není. Růžová zástěra je ženská. Totálně, něžně, mile. jedinečně ženská. Po svých narozeninách jsem si v ní lehla do postele. Aby se mnou ten zázrak zůstal i přes moji narozeninovou noc.

 

Čokoládový dort

 Jen pomyšlení na čokoládu, natož čokoládový dort mě přivádí k extázi. A pak ho peču, zdobím a připadám si jako Michelangelo, když maloval už-už dotyk rukou v Sixtinské kapli. A pak se do dortu zakousnu… je neuvěřitelný!

8 porcí / Příprava 10 min / Pečení 30–35 min

máslo a hladká mouka na vymazání a vysypání dortové formy
350 g hladké mouky
350 g krupicového cukru
150 g kvalitního kakaa
1 lžíce jedlé sody
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku soli
4 velká vejce
375 ml podmáslí
375 ml teplé vody
110 ml rostlinného oleje
Náplň
400 g kvalitní mléčné čokolády, rozpuštěné
250 g zakysané smetany

1. Troubu předehřeju na 180 °C. Tři dortové formy o průměru 20 centimetrů vymažu máslem a vysypu hladkou moukou.
2. V robotu na malou rychlost pečlivě promíchám mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Přidám vejce, podmáslí, vodu a olej a na střední rychlosti znovu všechno pečlivě dohladka promíchám.
3. Těsto rozdělím do 3 dortových forem a peču 30–35 minut. Nechám lehce vychladnout, pak korpusy vyndám z forem a nechám je vychladnout úplně.
4. Mezitím si připravím krém na náplň. V míse pečlivě promíchám rozpuštěnou čokoládu se zakysanou smetanou. Vzniklý krém dám na deset minut vychladit do lednice. A pak s ním krásně ozdobím dort.

 

Čokoládové pusinky s čokoládou

Jsou křehounké a překrásné. Jako malá právě narozená holčička. A tak jsme se k těm obřím pusinkách i chovali: jedli jsme je opatrně, pomalu, s láskou.

5–6 pusinek / Příprava 25 minut / Pečení 70 minut / Chladnutí 15 minut

Pusinky
6 bílků z velkých vajec, pokojové teploty
špetka soli
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžíce kvalitního kakaa
320 g krupicového cukru
Čokoládová poleva
40 g kvalitního kakaa
100 ml vody
50 g cukru
40 g kukuřičného sirupu
20 g kvalitní tmavé čokolády, nalámané na kusy
1 smetana na šlehání k podávání

1. Troubu předehřeju na 140 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Ve velké skleněné míse, vyšlehám šlehačem bílky se solí. Začnu na menší rychlosti a postupně rychlosti přidávám. Šlehač držím stále ve svislé poloze. Jakmile jsou bílky napěněné, začnu po lžících postupně přidávat škrob a cukr. Šlehám 10–15 minut, až vznikne pevný lesklý sníh. Opatrně vmíchám kakao, až se vytvoří “čokoládový vír”.
2. Pomocí dvou lžic vytvořím na pečicím papíru pusinky. Měly by mít průměr 10–12 centimetrů a být 6 centimetrů vysoké. Potom každou pusinku ještě dokola obkroužím lžící a nahoře vytvořím pěkný špičatý vrcholek. Každou pusinku popráším trochou kakaa a malou vidličkou opatrně vytvořím ještě pár “vírů”.
3. Peču je hodinu a 10 minut, pak vypnu troubou, lehce pootevřu dveře trouby a nechám pusinky v troubě ještě 15 minut chladnout.
4. Na čokoládovou polevu smíchám kakao, vodu, cukr, kukuřičný sirup v kastrůlku a na malém plameni přivedu k varu. Stáhnu z plotny a přidám kousky čokolády. Míchám, až se čokoláda rozpustí. Než polevu servíruju, nechám ji hodinu stát v pokojové teplotě.
5. Pusinky podávám ozdobené šlehačkou a přelité čokoládovou polevou.

 

Čokoládová zmrzlina

Mrazivá sladká tečka za narozeninovými sladkostmi každému sedla. Usadila nás „teplotně“ a my jsme ji jedli malinkými lžičkami, abychom tu sametovou chuť cítili co nejdéle.

6 porcí / Příprava: 30 minut + výroba zmrzliny ve zmrzlinovači

 

100 g 70% tmavé čokolády, nalámané na kousky
300 ml plnotučného mléka
85 g krupicového cukru
3 žloutky z domácích nebo bio vajec
300 ml smetany na šlehání

1. Kousky čokolády a mléko dám do kastrolu se silným dnem. Na malém plameni pomalu zahřívám a míchám, až se čokoláda rozpustí, pak stáhnu z plotny a nechám trochu vychladnout.
2. Cukr a vejce ušlehám do světlé nadýchané pěny, do ní opatrně vmíchám vychlazené “čokoládové mléko” a vše přes cedník přecedím zpět do kastrolu.
3. Směs na malém plameni pomalu zahřívám za stálého míchání do zhoustnutí. Nesmí se vařit, protože by se mohl srazit. Naliju do mísy a za občasného míchání nechám vychladnout.
4. Ze smetany vyšlehám šlehačku a opatrně ji vmíchám do vychladlé čokoládové směsi. Tu naliju do zmrzlinovače a podle instrukcí ho nechám, aby vytvořil zmrzlinu.

 

 

 

 

 

 

Bezmezná slast a radost. Všechno je hotovo a nejradši bych všechno snědla sama. A to taky asi udělám.




Také v Deník

Vejce, kalíšky a já
Vejce, kalíšky a já

Pokračovat ve čtení

Milované palačinky
Milované palačinky

Pokračovat ve čtení

Poběžte, čekám vás u křížku!
Poběžte, čekám vás u křížku!

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa