• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt

Deník

Vejce, kalíšky a já

Ty tři kalíšky na vejce s pomněnkami stály za šoupacím sklem babiččiny kredence. Byly překrásné a já je potají vytahovala panenkám na limonádu. Když babička odešla, zůstal mi její kredenc a já si z něj udělala svoji chalupovou kuchyni. Jen ty kalíšky zmizly. Scházely mi dlouho.

Tak dlouho, až mám kalíšky svoje. Vyšívané, s mým jménem. Teď si ty moje kalíšky zabral náš Davídek a jeho bratranci a hádají se, kdo bude mít vajíčko usazené v kytičkách, proužku,  v puntíkách nebo domečkách, jak si je kluci pojmenovali. A vykřikují při dloubání v pohárku, abych jim vyprávěla o „srandovním dědovi z Klatov“.

Začnu dědovým majstrštykem, jak si naklepl lžičkou skořápku čerstvého vajíčka a vypil ho rovnou ze skořápky, nejčastěji, když večer předtím vypil sebe. Kluci to chtějí předvést. To nedám, tak je radši zabavím vojáčkem, tedy opečeným kouskem chleba, který namáčejí v tekutém žloutku vajíčka naměkko. Baví je to a mě baví na ně koukat. Pořád.

A kluci chtějí další historky, tak jim vyprávím o jejich dědovi, mým tátovi Láďovi. V rodině se vzpomíná, jak psal v babiččině bytě diplomku a z totálního přetažení ho vytahovala vajíčka. Když babička viděla, jak šílí, protáhla se horami jeho papírů a knih a na jeden volný čtvereční decimetr stolu mu postavila misku, ve které mu do pěny ušlehala žloutek s cukrem. „Abys to vydržel, Ladíčku,“ šeptla mu a on nic neslyšel. Už tu našlehanou směs taky umím a rozdávám těm, kdo jsou v nouzi.

Náš Davča si najednou všiml, že on jediný nemá slipy s obrázky, jako nosí jeho bratranci, kteří už nepotřebují plenu. Jasně, chtěl je okamžitě taky. Tak jsem mu jedny z klučičího kufru natáhla přes tepláčky a rázem se tvářil jako velký kluk.

 

Svojí vajíčkovou láskou už jsem nakazila našeho Davídka. Má svoji malou kuchyňku s dřezem, do kterého rozklepává „pajíčo“ čili vajíčko. Když už jde do ledničky pro třetí a žloutky, bílky  a skořápky jsou všude, posadím ho radši na kuchyňskou linku a začneme spolu vařit doopravdy. Svítek je jeho milovaný. Můj taky!

Jenže já se podezřívám, že svoji vajíčkovou lásku mám spojenou s pomněnkovými kalíšky  v babiččině kredenci. Jak tam stály jako vojáčci a někde padly stejně jako padají vojáci. Chápete, že jsem musela mít svoje? A když jsem si je tedy vyrobila, stojím nad nimi a říkám si, že si zaslouží poctu. Takže jsem pro sebe i pro vás vytvořila a zabalila úplně novou sadu kalíšků na vajíčka. Je jich pět, každý s jiným vzorem a k tomu slánka. Řekla bych, že je to moje vrcholné životní dílo. Křest bude mít o Velikonocích a já budu po jednom kalíšku nadělovat koledníkům, kteří mě přijdou vyšupat. Pokud se tedy ještě udrží na nohách. Od rána při pomlázce většinou vypili své kalíšky pěkně do dna.

 

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Kamarád Kuba testuje restaurace skrz tuhle pochoutku s úžasnou omáčkou. Když není přesně, jak si představuje, vrátí ji do kuchyně a ta restaurace pro něj skončila. Bojím se ho pozvat na tu svoji. Neodešel by nikdy!

  • 4 porce
  • Příprava 30 min
  • Kynutí 1,5 hod
  • Opékání 20 min
  • Vaření 3–5 min
  • 8 plátků slaniny, opečené
  • 8 bio vajec, pošírovaných
  • 2 avokáda, nakrájená na tenké plátky
  • 4 anglické bochánky
  • Anglické bochánky čili english muffins:
  • 300 ml vlažné vody
  • 550 g hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 bílky
  • olej na pomazání mísy a na opékání
  • Holandská omáčka:
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce studené vody
  • 175 g přepuštěného másla
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Pošírovaná vejce:
  • 8 bio vajec
  • 2 lžičky vinného octa

Úplně první si udělám anglické bochánky. Do větší mísy naleju vodu, přidám droždí, promíchám a nechám asi pět minut odpočinout. Pak přisypu mouku, sodu a sůl. Pečlivě vše promíchám a nakonec vmíchám pevný sníh, který jsem si ušlehala z bílků. Znovu těsto důkladně promíchám. Pokud se lepí, přisypu ještě trochu mouky, když je naopak příliš suché a drobivé, přiliju vodu. Těsto vyndám na pomoučněnou pracovní plochu a asi 10–15 minut ho pořádně hnětu, až je krásně pružné a hladké. Přendám ho do mísy, kterou jsem lehounce vymazala olejem, aby se těsto nelepilo a přikryju ho čistou utěrkou a nechám hodinu kynout na teplém místě.

Když je těsto vykynuté, rozválím ho na pomoučněné pracovní ploše na placku tlustou asi dva centimetry a sklenicí o průměru přibližně osm centimetrů vykrájím bochánky. Pokládám je na utěrku, kterou jsem posypala moukou a nechám je ještě 30 minut kynout. Pak je na středním plameni opékám na pánvi lehce potřené olejem čtyři minuty z každé strany.

Pak jdu na holandskou omáčku. V míse prošlehám žloutky s vodou, až jsou krásně nadýchané. Mísu pak položím na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se mísa vody nedotýkala. Pokračuju ve šlehání, až začne mít směs krémovitou konzistenci. Pomalu přilévám máslo a stále šlehám a šlehám. Občas mísu sundám z hrnce, dál šlehám, pak ji zase vrátím. To dělám proto, aby se vejce nezačala srážet. Když je omáčka krásně hladká a krémová, vmíchám citronovou šťávu, osolím a opepřím.

Pak si připravím pošírovaná vejce. Do nízkého kastrolu nebo hlubší pánve dám vařit vodu, je třeba, aby voda vařila velmi mírným varem. Do vody přidám ocet. Vejce si napřed vyklepnu do naběračky nebo mističky a pak je opatrně naliju do vody. Je třeba, aby kolem sebe měly dost místa. A do jedné pánve dám maximálně čtyři najednou, jinak by příliš ochladily vodu. Pánev přikryju pokličkou a nechám vejce tři minuty úplně být. Pak je dřevěnou vařečkou případně odlepím ode dna nebo jim malinko pomůžu, aby měly pěkný kulatý tvar. Vařím je celkem 3–5 minut podle velikosti. Pak je vyndám vařečkou na talíř.

A pak všechno poskládám dohromady. Na rozpůlený bochánek položím pár plátků avokáda, pak pošírované vejce, slaninu, vše zaliju holandskou omáčkou, případně opepřím.

 

Sladký krupicový svítek

Sklouzne do krku jako kluk po skluzavce. Tak vláčný a akorát sladký je tenhle svítek. Máme ho rádi jako dezert, jako dortík pro hosty nebo třeba v neděli ráno k dobrému čaji.

  • 4 porce
  • Příprava 30 min
  • Pečení 20 min
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 40 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 30 g másla, pokojové teploty
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 130 ml mléka
  • 120 g krupice
  • máslo na vymazání formy
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • Na zalití:
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru cukru
  • Na krém:
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 1 smetana na šlehání, k podávání

V míse ušlehám žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny, přidám sůl, máslo a citronovou kůru a znovu důkladně promíchám. Do směsi vmíchám po lžících krupici, pak přimíchám mléko a nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.

Kulatou formu na dort o průměru 20 cm vymažu máslem, vysypu moukou a připravené těsto do ní rozetřu.

V troubě předehřáté na 180 °C upeču svítek dorůžova. Trvá to asi 20 minut.

Vychladlý svítek nakrájím na podélné dílky, naskládám je do většího kastrolu, zaliju mlékem promíchaným s cukrem a na plotně na mírném ohni zahřívám tak dlouho, až se všechno mléko do svítku vsákne. Pak svítek naskládám na mísu a zaliju ho krémem.

A krém si připravím takhle. Studené mléko promíchám s cukrem, žloutky a vanilkou, naliju ho do skleněné mísy, kterou postavím na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vody. Míchám tak dlouho, až zhoustne. Ze smetany na šlehání ušlehám šlehačku.

Sladký svítek nám nejvíc chutná ozdobený krémem a šlehačkou.

Tohle je naše nedělní ráno v kuchyni na chalupě. Takovému začátku dne nicnedělání nesluší skoro nic víc, než svítek.

 

Plněná vejce s česnekem a jarní cibulkou

 

Jsou pikantní? To tedy jsou! A zvláštní? To taky a k tomu krásná. Z mísy s pohoštěním mizí jako první. Navíc je to šikovný recept na povelikonoční nadílku vajíček.

  • 5–10 porcí
  • Příprava 15 min
  • Vaření 10 min
  • 10 vajec
  • 80 ml majonézy
  • 1 lžíce zakysané smetany (co nejtučnější)
  • lžíce přepuštěného másla
  • 1 stroužek česneku, nadrcený
  • 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce pažitky, nakrájené nadrobno
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • chilli na ozdobu
  • pažitka na ozdobu

Do velkého kastrolu naliju vodu, přivedu ji k varu, vložím do ní vejce a vařím je 10 minut. Sliju vodu a kastrol s vejci vložím pod proud hodně studené vody, kde je nechám asi pět minut. Vejce se pak snadno loupou. Oloupané je rozpůlím a vyndám žloutky, které v míse rozmačkám vidličkou. Přidám majonézu, zakysanou smetanu, osolím, opepřím a vše pořádně promíchám nebo umixuju.

Na menší pánvi rozehřeju lžíci přepuštěného másla a opékám česnek a jarní cibulky asi dvě minuty. Sundám pánev z plotny, nechám vychladnout a přidám vše k žloutkové směsi. Pak přidám i pažitku. Znovu vše pečlivě promíchám.

Malou lžičkou naplním uvařené bílky žloutkovou směsí (také se dá použít cukrářský sáček). Každou půlku ozdobím špetkou chilli a pažitkou.

 

 Čekáme hosty a náš Davča prokukuje skrz židli - zastavila jsem ho včas, než by všechny ochutnal.

Vajíčka naměkko s “vojáčky” a chřestem

Náš Onďa nevěděl, že se různě ve světě říká těmhle malým toustům vojáčci a najednou říká: „To je dobrý, Dito. Ty klacíčky jsou srovnaný jako vojáci!“ A dost ho tahle jednoduchost pobavila. Mě vždycky taky.

  • 4 porce
  • Příprava 10 min
  • 4 vejce
  • 4 plátky bílého toustového chleba
  • zelený chřest
  • máslo na namazání toustíků
  • sůl

Do kastrůlku dám vařit vodu. Když začne vřít, vložím do ní vejce, trochu stáhnu plamen a vařím je čtyři minuty. Mezitím si otoustuju plátky chleba, potřu ho máslem a nakrájím na proužky. Chřestu odlámu zdřevnatělé konce a asi 3 minuty ho povařím v osolené vodě. Pokud je to úplně mladý mini chřest, jíme ho čerstvý. Toustíky a chřest položím na talířek, vejce dám do kalíšku a pak už si všichni pěkně namáčíme.

 

 

Frittata

Zkuste a uvidíte, co se stane. Můj muž Mára nemá rád novoty a když jsem před něj postavila frittatu, řekl: „Co je zas tohle.“ Ale přinutil se k prvnímu soustu. Druhý den volal, jestli máme doma vajíčka, že by když tak koupil…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentokrát jsem pro vás servírovala

v úplně nové Vajíčkové sadě 5 + 1

 

A můžete je mít i v dárkovém balení

 

Pokračovat ve čtení

Milované palačinky

Ono se jednou všechno propojí - třeba přes palačinky. Pořád cítím vůni másla a cukru, když mi babička opékala k snídani „krajkový“ palačinky.
A teď je to na mě:  náš klouček Davídek mě klidně vzbudí v pět ráno a řekne: „Mami, pačinky!“ A já letím, protože vím…

 

 

…že taková krajka, kterou moje stará babička dokázala upéct po okruhu palačinek, může  být osudová.

Budu vám vyprávět o jednom starodávném svatebním závoji, který mi prý ležel už přes kolébku, kam mě položili svázanou v povijanu. Musel se už tehdy dotknout mojí tváře, protože si pamatuju závan té nejjemnější tkaniny… Závoj krásně vyšívaný, starodávný a taky památečný - to jsem se dozvěděla, až po tom průšvihu.  Způsobily jsme ho se starou babičkou, jak se v Humpolci říkalo mojí prababičce.

Ta mi každé ráno o prázdninách vařila na snídani krupičkovou kašičku, ve které jsem tvořila řeky z másla a nechávala si to nejlepší nakonec: prostřední ostrov, na kterém bylo nejvíc čokolády a cukru. Jakmile mi ovšem babička prozradila, že existují palačinky, brázdění v kaši jsem rychle opustila. Nastala nová snídaňová etapa mého života: palačinková.

 

 

Babička každé ráno v nažehlené zástěře nastoupila k plotně a naběračkou vykroužila nádhernou palačinku. Každá měla po obvodu lem jako krajkovou sukničku. Než ji stará babička srolovala, namazala ji nekonečnými variantami náplní: marmeládou, tvarohem, pribináčkem, nutelou ze západního Německa… A pak ji smotala tak, aby na obou koncích byly bohaté, vrstvené sukničky.  Tehdy se to stalo.

Letěla jsem do skříně, kde hluboko za damaškovými cíchami, ležel krajkový závoj schovaný v průhledné krabičce. Rozprostřela jsem ho vedle talíře s palačinkami a pokusila se smotat z jeho okrajů sukničku, jakou nosily babiččiny palačinky. Moc to nešlo. Tak jsem vzala panenku Mášu a motala ji krajku kolem těla. „Ditunko, to by byla krásná suknička, co?“,  řekla babička a já přinesla nůžky. Babička mi vždycky, ale vždycky splnila všechno, co jsem si přála. Dřív, než jsem jí to stačila říct. Takže rozšmikala ten závoj na cimprcapr, všila gumičku a sukně Máše totálně slušela.

Jen ty slzy v očích mámy, když tu „krásu“ viděla, jsem pochopila za mnoho let. Ona tehdy jen řekla: „Měl to být tvůj svatební…“

Vdala jsem se bez závoje. A s věčnou láskou k palačinkám s krajkovou sukničkou.

 

Palačinky s cukrem a citronem

Tyhle palačinky mají v sobě sílu životabudiče. Jsou sladké i kyselé, tenounké a syté. Jakoby mě někdo hladil po vlasech ráno v posteli a říkal: bude líp! Určitě.

16-24 palačinek
Příprava 10 min
Odležení 2 hod
Opékání 20 min

  • 4 větší vejce
  • 550 ml plnotučného mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 60 ml rozpuštěného másla
  • přepuštěné máslo na opékání palačinek
  • moučkový cukr a citron k podávání

V robotu nebo ručně metličkou prošlehám nejdřív vejce s mlékem, přisypu mouku, cukr a sůl a znovu prošlehám. Nakonec vmíchám rozpuštěné máslo. Připravené těsto dám do lednice a nechám ho dvě hodiny odpočinout.

Na středním plamenu si rozehřeju nepřilnavou pánev a rozpustím v ní asi lžíci přepuštěného másla. Když ho nemám, použiju klasické máslo. Rozpuštěné máslo si přeliju z pánve do malé mističky a před každou palačinkou si pánev lehce potřu mašlovačkou.

Těsto vyndám z lednice, ještě jednou ho důkladně promíchám. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím asi 2–3 minuty, pak palačinku obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta.

Hotové palačinky popráším cukrem a pokapu citronovou šťávou.

 

Čokoládové palačinky s vanilkovou šlehačkou

Tyhle jsou pro mě sváteční. Počkám si na chvíli, kdy jimi můžu někoho překvapit, okouzlit, udělat prostě radost. A ono to funguje. Zkuste!.

12 palačinek

Příprava 20 min

Odležení 20 min

Opékání 20 min

  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa, prosátého
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 4 větší vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany na vaření
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání 

Na karamelovou omáčku:

  • 250 ml smetany na vaření
  • 150 g másla
  • 170 g tmavého cukru
  • špetka soli
Na vanilkovou šlehačku
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku

Nejprve si připravím karamelovou omáčku. Do menšího kastrolu naliju smetanu, přidám máslo, cukr, sůl a na menším plamenu míchám, až se cukr rozpustí. Zvýším plamen, přivedu k varu a vařím 8–10 minut, až vznikne hustá karamelová omáčka. Sundám z plamene a nechám trochu vychladnout.

V míse promíchám mouku, cukr a mletý zázvor. V jiné míse prošlehám vejce, mléko a smetanu a pak k nim postupně zašlehám směs mouky, cukru a zázvoru. Hladké těsto na palačinky nechám 20 minut odpočinout.

Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.

Na vanilkovou šlehačku ušlehám smetanu, cukr a vanilková semínka téměř dotuha.

Každou palačinku potřu šlehačkou, složím do trojúhelníku a lehce poliju karamelovou omáčkou.

 

 

Ječné palačinky s domácí nutelou

Tenhle recept neznám dlouho. To jsem jen podlehla – a ráda – řečem, jak jídlo „dělá“ tělo i duši. A k tomu dobrou náladu a pocit. Jo, dělá, už to vím. Měly by se jmenovat Veselé palačinky..

10 palačinek
Příprava 25 min
Odležení 30 min
Opékání 20 min

  • 600 ml rostlinného nebo kravského mléka
  • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 220 g ječné mouky
  • špetka soli
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání
  • dvě hrstí opražené směsi ořechů k podávání

 

Na domácí nutelu:

  • 425 g lískových ořechů
  • 140 g mandlí
  • 35 g kokosového nebo tmavého cukru
  • 110 g přepuštěného másla
  • 50 g kokosového oleje
  • 1/2 lžičky jemné soli
  • 65 g kakaa
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Začnu domácí nutelou. Ořechy a mandle rozprostřu na plechu a dám je do trouby předehřáté na 180° C. Peču je 10–15 minut, až začnou lehce hnědnout, během pečení je několikrát promíchám. Pěkně opražené ořechy a  mandle přendám do čisté utěrky, pěkně je do ní zabalím a třu je tak dlouho, až je zbavím skoro všech slupek.

Do velké pánve nasypu kokosový cukr a na středním plamenu ho za občasného opatrného míchání nechám rozpustit. Trvá to asi 5–10 minut.
Pak do pánve přisypu ořechy a mandle, promíchám, aby se rozpuštěným cukrem pěkně obalily, přesypu je na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně je rozprostřu a nechám vychladnout.

Do robotu nasypu ořechy a mandle, přidám přepuštěné máslo, kokosový olej, sůl a mixuju, až vznikne hladká a krémová směs, trvá to 8–10 minut. Přidám kakao a mixuju, až se úplně zapracuje. Nakonec krátce přimixuju vanilkový extrakt.

Hotovou nutelu přendám do skleniček s uzávěrem a co nespotřebuju hned, uložím na tmavé, chladné a suché místo, kde vydrží i několik týdnů. V lednici dokonce několik měsíců.

Na palačinkové těsto smíchám mléko s žloutky, moukou a solí. Vznikne tekuté těsto, které dám na 30 minut odležet do lednice.

Pak z bílků ušlehám sníh a opatrně ho vmíchám do těsta.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a tuk nechám na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi, smažím 2–3 minuty, pak palačinku prsty obrátím a smažím ještě minutu z druhé strany. Totéž udělám se zbytkem těsta. Palačinky pokládám na sebe a přikryju je čistou utěrkou, aby nevychladly.

Nakonec každou palačinku namažu domácí nutelou, zaroluju a posypu opraženými ořechy nasekanými nahrubo.

 

 

Pohankové galetky se šunkou a vejcem

Až se mě zeptáte O čem sní muži, odpovím vám tímhle receptem. Jsou v něm vmíchané všechny ingredience, které umějí uspokojit touhu a vytvořit ze snů realitu. Není to nejvíc?

15-20 galetek
Příprava 20 min
Odležení přes noc
Opékání 20 min
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • rostlinný olej nebo přepuštěné máslo na opékání palačinek
Na  náplň 1 palačinky:
  • 15 g sýru Gruyére nebo Comte
  • 1 vejce
  • 25 g šunky
  • čerstvě mletý pepř

Mléko promíchám s vejci, přisypu pohankovou mouku a sůl, promíchám a nechám přes noc odpočinout v lednici.

Ráno těsto vyndám a nechám ho dojít na pokojovou teplotu.
Nepřilnavou pánev na palačinky mašlovačkou malinko vymažu rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem a nechám ji na malém plamenu rozehřát. Naliju do pánve jednu naběračku těsta, kroužením ho rozliju po celé pánvi a smažím 2–3 minuty.

Když je povrch galetky suchý, posypu ho sýrem a na sýr rozklepnu vejce. Nakonec ještě přidám natrhanou šunku. Přikryju pánev pokličkou, aby sýr roztekl a bílek ztuhnul. Odkryju pánev, přeložím okraje galetky do středu, opatrně přendám na talíř a posypu pepřem. Totéž udělám se zbytkem těsta. Čas od času těsto promíchám, pohanková mouka ráda klesá ke dnu.

Pokračovat ve čtení

Poběžte, čekám vás u křížku!

Je mi tak dobře! Úplně nejvíc… „Viním“ za to krásné léto. Taky sebe, že jsem přestala pracovat jako šílená. Taky Davídka, který si mě užívá, když spolu lítáme po hřišti, hrajeme fotbal a já ho nechám, ať si kamkoliv obleče spidermanský obleček nebo cokoliv se mu líbí. A „viním“ za tu radost taky naše večeře o sedmé. Nebylo to tak vždycky.

Nemůže to být dávno, když můj muž nad míchanými vajíčky k večeři řekl: „Hele, všichni mi tě závidějí, že prej se mám, když mám tu Ditu P.“ Neodpověděla jsem na tu ironii ani větu. Tedy jen jednu: „Zítra v sedm u stolu.“

Náš svět se „zítra“ zastavil. A zastavuje se každý večer v sedm.

Za minutu sedm sundám zástěru, na stole je prostřeno, vždycky hezky, na mém-našem Vyšívaném porcelánu. V té chvíli slyším Marka skopávat boty z nohou v hale: “Co to tu voní“ a pozoruju Davídka, jak se šikovně šplhá na svoji židličku. Vykládám vám tyhle obyčejné věci, které máte zavedené nejspíš u vás doma taky. My jsme je měli jen někdy. Donedávna jedl Davídek kašičky, já “něco z ledničky” a Marek, co zbylo z neděle nebo nějakou rychlovku. Každý jindy a sám u stolu. Jeden rýpanec nad smaženými vajíčky mě probudil. Mám přece tenhle krásný rituál pod kůží odjakživa!

Nevím, jestli „od jak živa“, to si nepamatuju, ale už od tří let vím, že za pět minut půl páté jsme s mámou a pak i s Marikou stály na zastávce autobusu 190 a přesně v půl na ní vystoupil táta. Přijel z práce. Na ramenu mu visela taková hnědá taška… šli jsme na kola, opékat buřty, sjíždět na pekáči z umělých kopců, co na Jižním Městě rostly z vyhloubených základů paneláků. A pak jsme šli domů.

Asi to nebylo v sedm, jako teď u nás, protože na Večerníček už jsme se dívaly s Marikou v pyžamkách. Máma musela mít večeři už připravenou předem, i když to nebyly žádné složitosti: francouzské brambory, lívanečky, bramboračka a tak. Pro mě ty společné večeře tehdy nebyly kdovíco. Seděla jsem vedle táty a řeči při jídle mě moc nebavily. Chtělo se nám s Marikou spíš řehtat, pošťuchovat se pod stolem a vůbec… Až když jsem vyrostla a vzpomínám na tu dobu, vím, jaký měly ty naše rituální večeře smysl: dávaly nám všem čtyřem jistotu, jsme spolu u stolu teď a zítra zase. Jsme doma. Je jedno, co se děje venku, protože máme večeři na talířích s pomněnkami, na červeném prostírání, je tu teplo a legrace.

Tak je to i u nás doma na Letné nebo na chalupě. Až teď.

Sedíme spolu, Davídek si bude jako já celý život pamatovat, že jedl z talíře „s hodně kytičkama modrýma“, že seděl v čele stolu a z jedné strany měl mámu a z druhé tátu. A já si užívám té naší nové kotvy uprostřed světa až tak, že náš stůl tajně odtáhnu na kárce do polí, uvařím a prostřu mezi obilím. To jsem fakt udělala a pak - těsně před sedmou - jsem zavolala klukům: Poběžte, čekám na vás u křížku.

Je mi tak dobře! Úplně nejvíc…

 

Bruschetty s rajčaty

Ucítíte pravou Itálii, to vám slibuju. Tyhle krásné „chlebíčky“ bohatě postačí k letní večeři třeba po lehké polévce.

  • 6–8 porcí
  • Příprava 20 min
  • světlý italský venkovský chléb, nakrájený na 2 cm plátky
  • extra panenský olivový olej
  • jemná mořská sůl
  • 1 kg hodně zralých až přezrálých rajčat ze zahrady nebo farmářského trhu, které nikdy nebyly v lednici

Rozpálím gril v troubě. Chleby rozložím na plech a po obou stranách je lehce opeču. Někdy je opeču na grilovací pánvi, ale úplně nejlepší je to na mřížce nad žhavým popelem.

Hned, jak jsou opečené, poliju je tenkým pramínkem nejlepšího olivového oleje. Já mám ráda hodně štiplavý, co skoro pálí v krku a voní jako čerstvě posekaná tráva. Pak chleby lehce posypu jemnou mořskou solí.

Rajčata nechám dvě a více hodin prohřát na slunci. Nakrájím je na malé kousky a navrstvím na horké bruschetty, nebo je podávám vedle v malých mističkách. Každý si je pak podle chuti osolí.

Bazalkové pesto

Pesto je moje milované a taky klidně řeknu, že je nejlepší na světě. Naučila jsem se ho v Itálii, kde roste bazalka na dohled k moři a tam ho opravdu umějí.

  • 4 porce
  • Příprava 15 min
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 velké hrsti bazalky, omyté a osušené
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce pecorina, nastrouhaného najemno
  • 6 lžic parmazánu, nastrouhaného najemno
  • špetka mořské soli

V hmoždíři utřu piniové oříšky na hladkou pastu. Přidám česnek a znovu třu dohladka. Přidám špetku soli a bazalkové lístky a znovu třu. Když bazalka začne pouštět zelenou tekutinu, vliju olivový olej a pokračuju ve tření, až se olej vstřebá. Nakonec přidám oba sýry a míchám tak dlouho, až vznikne krémové pesto.

A používám ho na všechno možné, mažu si ho na chleba, přidávám ho do salátového dresinku, potírám s ním brambory při pečení, ale nejradši ho mám stejně s těstovinami.

Salát s jahodami a karamelizovanými ořechy

Čekala jsem, že moji kluci budou říkat: jé, co to je – jahody a lupení. Řekli, ale mísu se salátem vyjedli do dna.

  • 4–6 porcí
  • Příprava 20 min
  • Na karamelizované pekanové ořechy:
  • 2 lžíce másla
  • 110 g pekanových ořechů, můžou být i vlašské ořechy
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • malá špetka soli
  • Na makový dresink:
  • 60 ml olivového nebo avokádového oleje
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce makových semínek
  • 1 malá lžička dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • Na salát:
  • 200 g baby špenátu nebo jakýchkoliv zelených salátů, skvělé je dát aspoň dvě hrsti rukoly
  • 500 g zralých nejlépe právě utržených jahod, omytých a nakrájených
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na tenké plátky nebo na malé kousky
  • 1/2 červené cibule, nakrájené na velmi tenké plátky
  • 110 g čerstvého kozího sýru

Nejprve si připravím karamelizované pekanové ořechy. Na pánvi s těžkým dnem nechám na středním plameni rozpustit máslo. Přidám pekanové ořechy a pořádně promíchám. Přisypu tmavý cukr a špetku soli a míchám, až se cukr rozpustí a obalí pekanové ořechy. Nakonec je rozprostřu na pečicí papír a nechám vychladnout.

Mezitím si připravím dresink. Všechny přísady spolu pečlivě prošlehám a dám zatím stranou.

Do velké mísy dám přísady na salát kromě kozího sýru, přiliju dresink a pečlivě promíchám. Salát posypu kousky kozího sýru, karamelizovanými pekanovými ořechy a podávám.


 

Pistáciový dort s jahodami

Pro vás, kteří milujete změnu, a to hodně překvapivou, bude tenhle dort velkou rozkoší. Dočkáte se totálně boží směsi chutí, která – jak u dortů musí být – chutná sladce a někde v pozadí ucítíte cosi zvláštního, nového. To ty pistácie!

  • 8 porcí
  • Příprava 25 min
  • Pečení 25 min
  • 200 g vyloupaných nesolených pistácií + na ozdobu
  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 130 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • špetka soli
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce medu
  • jahody na ozdobu
  • máslo na vymazání formy

Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažu máslem.

Do robotu dám pistácie, máslo, 100 g krupicového cukru a vanilkový cukr a asi minutu mixuju, až vznikne hladká pasta. Pak po jednom přidávám žloutky a pokaždé promíchám. Pak pistáciovou směs přendám do velké mísy.

Do velké mísy dám bílky a šlehám tak dlouho, až začnou pěnit. Přidám sůl a pokračuju ve šlehání. Postupně přidávám zbývajících 30 g cukru a šlehám, až vznikne pevný hladký sníh, který opatrně vmíchám do pistáciové směsi.

Vzniklé těsto naliju do připravené formy a peču asi 25 minut. Vyndám z trouby, nechám 10 minut vychladnout ve formě, pak korpus opatrně vyndám a na mřížce nechám vychladnou úplně.

Do další mísy naliju smetanu a ušlehám z ní šlehačku. Tu pak promíchám s medem.

Korpus potřu šlehačkou, ozdobím jahodami a nasekanými pistáciemi.

 

Třešňová bublanina

Na moji klasiku nikdy nezapomenu, věřím totiž, že léto by bez ní nezačalo. A ono nás hned po té naší krásné večeři poctilo žhavým zapadajícím sluníčkem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naše večeře o sedmé vždycky servíruju na obědových  sadách. A střídám je, nebo různě kombinuju. 

  

Sada Steh                            Sada Lodičky                            Sada Pruh                                     Sada Len

 

 

 

Pokračovat ve čtení

Moje čokoládové narozeniny

Ten muž přišel na večeři, kde jsme seděly tři ženy, s náručí plnou kytic růží. Jedné dal červenou, druhé bílou a mně růžový pugét. A se mnou se něco stalo: mluvila jsem tišeji, tvářila se nenápadně (ve výsledku nápadně) a byla pyšná. Proč už jsem tehdy nepřišla na to, že růžová má zázračnou moc: udělat z ženy ženu, z mámy maminku, z vyplašené single holky veselou slečnu. Už to vím. Vím… jsem růžová. A mám narozeniny.


A na své narozeniny jsem si poprvé za čtyřicet dva let oblékla už brzy ráno svou novou růžovou zástěru. Mojí, podle mých představ, krásnou, jen tak přes hlavu přetáhnutou.

Celá jsem se do ní schovala a ten zázrak přišel jako tehdy s tím pugétem: chtělo se mi smát, nebo aspoň usmívat, hladit, zpívat a vařit, péct, zdobit, dívat se, jak ostatním chutná. A oni mě chválili… to není každý den.

To ta růžová barva, kterou jsem nějak vysunula ze skříně a teď jsem si ji tam vrátila na zástěře. Poslaly mi ji hvězdy, jaro nebo radost z toho, že jsem se narodila jako žena… Ještě jsem z toho celá udivená a sklouzávám k patosu nebo třeba k nevysvětlitelným dějům, ale stalo se.


Růžovou vůbec nerozhodilo, když jsem začala vybalovat tuny čokolády na můj narozeninový dort, který nemůže být jiný, než hustě čokoládový. Svoji novou růžovou zástěrku jsem ani náhodou nesvlékla, když jsem nesla dort, jako to dělám doma s jinými zástěrami, když jdu po vaření ke stolu.

Moje stará babička si zástěry převlékala: na vaření měla všelijaké obyčejné a na servírování si uvázala zástěrku bílou, vyšívanou – tedy tak jednou do roka. Mám tu její sváteční schovanou ve staré skříni na chalupě a k ní celou sbírku zástěr. Pár jich je i pánských, ale u nás v rodině žádný muž zástěru nikdy neoblékl. Maximálně si zastrčí za pas utěrku. A já jsem ráda.

Muž v zástěře je profesionální kuchař a o jeho mužství se skrze zástěru nic nedozvím. Muž v růžové zástěře není muž. To fakt není. Růžová zástěra je ženská. Totálně, něžně, mile. jedinečně ženská. Po svých narozeninách jsem si v ní lehla do postele. Aby se mnou ten zázrak zůstal i přes moji narozeninovou noc.

 

Čokoládový dort

 Jen pomyšlení na čokoládu, natož čokoládový dort mě přivádí k extázi. A pak ho peču, zdobím a připadám si jako Michelangelo, když maloval už-už dotyk rukou v Sixtinské kapli. A pak se do dortu zakousnu… je neuvěřitelný!

8 porcí / Příprava 10 min / Pečení 30–35 min

máslo a hladká mouka na vymazání a vysypání dortové formy
350 g hladké mouky
350 g krupicového cukru
150 g kvalitního kakaa
1 lžíce jedlé sody
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžičku soli
4 velká vejce
375 ml podmáslí
375 ml teplé vody
110 ml rostlinného oleje
Náplň
400 g kvalitní mléčné čokolády, rozpuštěné
250 g zakysané smetany

1. Troubu předehřeju na 180 °C. Tři dortové formy o průměru 20 centimetrů vymažu máslem a vysypu hladkou moukou.
2. V robotu na malou rychlost pečlivě promíchám mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Přidám vejce, podmáslí, vodu a olej a na střední rychlosti znovu všechno pečlivě dohladka promíchám.
3. Těsto rozdělím do 3 dortových forem a peču 30–35 minut. Nechám lehce vychladnout, pak korpusy vyndám z forem a nechám je vychladnout úplně.
4. Mezitím si připravím krém na náplň. V míse pečlivě promíchám rozpuštěnou čokoládu se zakysanou smetanou. Vzniklý krém dám na deset minut vychladit do lednice. A pak s ním krásně ozdobím dort.

 

Čokoládové pusinky s čokoládou

Jsou křehounké a překrásné. Jako malá právě narozená holčička. A tak jsme se k těm obřím pusinkách i chovali: jedli jsme je opatrně, pomalu, s láskou.

5–6 pusinek / Příprava 25 minut / Pečení 70 minut / Chladnutí 15 minut

Pusinky
6 bílků z velkých vajec, pokojové teploty
špetka soli
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
2 lžíce kvalitního kakaa
320 g krupicového cukru
Čokoládová poleva
40 g kvalitního kakaa
100 ml vody
50 g cukru
40 g kukuřičného sirupu
20 g kvalitní tmavé čokolády, nalámané na kusy
1 smetana na šlehání k podávání

1. Troubu předehřeju na 140 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Ve velké skleněné míse, vyšlehám šlehačem bílky se solí. Začnu na menší rychlosti a postupně rychlosti přidávám. Šlehač držím stále ve svislé poloze. Jakmile jsou bílky napěněné, začnu po lžících postupně přidávat škrob a cukr. Šlehám 10–15 minut, až vznikne pevný lesklý sníh. Opatrně vmíchám kakao, až se vytvoří “čokoládový vír”.
2. Pomocí dvou lžic vytvořím na pečicím papíru pusinky. Měly by mít průměr 10–12 centimetrů a být 6 centimetrů vysoké. Potom každou pusinku ještě dokola obkroužím lžící a nahoře vytvořím pěkný špičatý vrcholek. Každou pusinku popráším trochou kakaa a malou vidličkou opatrně vytvořím ještě pár “vírů”.
3. Peču je hodinu a 10 minut, pak vypnu troubou, lehce pootevřu dveře trouby a nechám pusinky v troubě ještě 15 minut chladnout.
4. Na čokoládovou polevu smíchám kakao, vodu, cukr, kukuřičný sirup v kastrůlku a na malém plameni přivedu k varu. Stáhnu z plotny a přidám kousky čokolády. Míchám, až se čokoláda rozpustí. Než polevu servíruju, nechám ji hodinu stát v pokojové teplotě.
5. Pusinky podávám ozdobené šlehačkou a přelité čokoládovou polevou.

 

Čokoládová zmrzlina

Mrazivá sladká tečka za narozeninovými sladkostmi každému sedla. Usadila nás „teplotně“ a my jsme ji jedli malinkými lžičkami, abychom tu sametovou chuť cítili co nejdéle.

6 porcí / Příprava: 30 minut + výroba zmrzliny ve zmrzlinovači

 

100 g 70% tmavé čokolády, nalámané na kousky
300 ml plnotučného mléka
85 g krupicového cukru
3 žloutky z domácích nebo bio vajec
300 ml smetany na šlehání

1. Kousky čokolády a mléko dám do kastrolu se silným dnem. Na malém plameni pomalu zahřívám a míchám, až se čokoláda rozpustí, pak stáhnu z plotny a nechám trochu vychladnout.
2. Cukr a vejce ušlehám do světlé nadýchané pěny, do ní opatrně vmíchám vychlazené “čokoládové mléko” a vše přes cedník přecedím zpět do kastrolu.
3. Směs na malém plameni pomalu zahřívám za stálého míchání do zhoustnutí. Nesmí se vařit, protože by se mohl srazit. Naliju do mísy a za občasného míchání nechám vychladnout.
4. Ze smetany vyšlehám šlehačku a opatrně ji vmíchám do vychladlé čokoládové směsi. Tu naliju do zmrzlinovače a podle instrukcí ho nechám, aby vytvořil zmrzlinu.

 

 

 

 

 

 

Bezmezná slast a radost. Všechno je hotovo a nejradši bych všechno snědla sama. A to taky asi udělám.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa