Na 3 sklenice o objemu 500 ml / Příprava 30 minut / Vaření 55–65 minut
2 kg červené cibule 4 stroužky česneku 140 g másla 4 lžíce olivového oleje 140 g hnědého cukru 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků sůl a čerstvě namletý pepř 750 ml červeného vína 350 ml červeného vinného octa 200 ml portského vína |
1. Cibule oloupu, přepůlím a nasekám. Stroužky česneku nakrájím na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřeju na silném ohni máslo a olej. Vsypu cibuli a česnek a dobře promíchám. Přidám cukr, tymiánové lístky, sůl 2. Do hrnce přiliju víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařím 20–25 minut, až má cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechám chvíli chladnout a pak ji naplním do vyvařených sklenic, uzavřu je víčkem a obrátím dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici marmeláda vydrží 3 měsíce.
|