• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Vepřové nadivoko

V Itálii na lanýžích

Vepřové nadivoko

 6 porcí / Příprava 30 minut / Uležení 3 dny / Dušení 2–3 hodiny

7 kuliček jalovce
7 hřebíčků
10 kuliček černého pepře
2 lžičky mořské soli
1½ kg vepřové plece zbavené tuku, nakrájené na větší kostky
olivový olej
3 cibule, nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 malá sušená chilli paprička, rozdrcená
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 láhve těžkého červeného vína
230 g rajčatového protlaku
2 bobkové listy                    
2 lžičky červeného vinného octa
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků, nasekaných najemno

 1. V hmoždíři roztluču jalovec, hřebíček a pepř na hrubý prášek, přidám sůl a vše dobře promíchám. Směs koření nasypu do mísy a každou kostku masa v ní důkladně obalím. Pak maso rozložím do mělké mísy a pečlivě ji zakryju alobalem nebo potravinářskou fólií. Maso nechám uležet v lednici 3 dny, každý den každý kousek masa obrátím.
Teprve pak nastane druhá fáze.
2. V těžkém litinovém hrnci rozpálím na středním ohni část oleje. Kousky masa osuším papírovou utěrkou a postupně je v hrnci po obou stranách osmahnu dozlatova, to aby měly krásnou kůrčičku. Vždycky osmahnu pár kousků, vyndám je děrovanou lžící na talíř, přiliju trochu oleje a osmahnu další dávku.
3. Když je všechno maso opečené, přiliju do hrnce znovu trochu oleje a osmahnu na něm cibuli, pak přidám česnek a chilli papričku a smažím ještě minutku. Cibule ani česnek by neměly zhnědnout. Pak do hrnce bez masa naliju láhev vína, pečlivě vařečkou seškrabu ze stěn i ze dna všechny dobroty, které se tam při smažení přichytily. Přidám rajčatový protlak a bobkové listy a přivedu pomalu k varu. V té chvíli vrátím do hrnce maso, a pokud je třeba, přiliju z další láhve tolik vína, aby maso bylo ponořené.
4. Troubu předehřeju na 160 °C.
5. Víno přivedu znovu k varu, zakryju hrnec poklicí, vložím ho do trouby a peču 2–3 hodiny, až je maso tak měkké, že se rozpadá na vlákna. Pak maso vyndám děrovanou lžící, do hrnce přiliju sklenici vína, vinný ocet, přidám drcený česnek a rozmarýn. Hrnec dám na plotnu a omáčku pomalu znovu přivedu k varu. Nechám ji jemně probublávat, až se lehce zredukuje. Maso vrátím do omáčky, hrnec přiklopím  a nechám asi 20 minut odpočinout. Nejvíc nám k němu chutná chleba a stejné víno, ze kterého jsem vařila.

 Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.



Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa