• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Francouzské brambory

Brambory Hlavní jídlo

Francouzské brambory

 Na 4–6 porcí / Příprava 20 minut / Pečení 40 minut

200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
8 vajec
200 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo na vymazání
kyselé okurky k podávání

 1. Brambory oloupu, omyju a nakrájím na tenká kolečka. Slaninu osmahnu v pánvi – nejdřív nasucho, pak přidám máslo a cibuli a opékám, až je slanina krásně zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout. Tři vejce uvařím natvrdo, vychladlá je nakrájím na plátky, zbylých pět prošlehám se smetanou, osolím a opepřím.

2. Smetanu s vejci rozdělím napůl. Jednu část budu potřebovat hned, druhou až na konci zapékání.
3. Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu nebo remosku vymažu máslem.
A začnu vrstvit. Nejprve brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vejce natvrdo
a zaliju trochou smetanovo-vaječné směsi z první poloviny. Takhle pokračuju, až všechno spotřebuju. Poslední vrstva jsou plátky brambor, které jemně osolím
a opepřím.
4. Dám péct na 20–30 minut. Pak – když jsou brambory měkké –rovnoměrně naliju do formy druhou polovinu smetanovo-vaječné směsi, zesílím troubu na 200 °C
a ještě 10 minut zapékám. Francouzské brambory mě nejvíc baví s kyselou okurkou.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.



Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa