• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Grilované kuře

Na parníku

Grilované kuře

 4 porce / Příprava 30 minut / Marinování: přes noc / Grilování 40 minut

25 g chilli pasty
50 g másla
50 ml javorového sirupu
2 stroužky česneku, nadrcené
1 kuře, asi 1,5 kg
Na kořenicí směs (na 300 g, na kuře potřebuju 50 g)
10 g fenyklových semínek
1 lžička římského kmínu
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička koriandrových semínek
100 g tmavého hnědého cukru
50 g krupicového cukru
10 g sušeného česneku
100 g jemné soli
15 g uzené mleté papriky
30 g sladké papriky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mletého chilli
Na salát
1 ledový salát
2 krajíce chleba, natrhané na kousky
olivový olej
1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
100 g modrého sýra
100 ml podmáslí
4 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka

 1. Nejdřív si udělám kořenicí směs. Na pánvi na středním plameni pražím za občasného míchání fenyklová semínka, římský kmín, pepř a koriandrová semínka tak dlouho, až se rozvoní. Trvá to několik minut. Pak koření přesypu do misky, nechám vychladnout a pak je nahrubo rozmixuju. Přidám zbývající přísady a znovu důkladně promixuju. Kořenicí směs zvážím, 50 g vrátím do mixéru, zbytek se mi bude hodit jindy.

2. Ke směsi koření do mixéru přidám pastu z chilli papriček, máslo, javorový sirup, česnek a mixuju, až vznikne pasta.
3. Připravím si kuře. Omyté a osušené ho položím na pracovní plochu prsíčky dolů. Nůžkami na drůbež z něj po obou stranách po celé délce vystřihnu páteř a odstraním ji. Pak kuře obrátím, přitlačím dlaněmi k pracovní ploše tak, aby se zploštilo, křídla zastrčím pod kuře, do stehen udělám ostrým nožem pár asi 1 cm hlubokých zářezů a kuře propíchnu dvěma grilovacími jehlicemi, aby drželo pohromadě.
4. Celé kuře pořádně pomažu pastou z mixéru ze všech stran a dám ho přes noc do lednice.
5. Rozpálím gril. Kuře položím na gril kůží dolů a přikryju ho alobalem a griluju asi 15 minut, pak ho obrátím, zase přikryju alobalem a griluju přibližně dalších 25 minut, až je kuře hotové. Nechám ho 10 minut odpočívat. Kuře se může připravit i v troubě vyhřáté na 220 °C. Lehce vymažu pekáč nebo zapékací mísu a kuře do ní položím kůží dolu. Pak je postup stejný jako na grilu.
6. Mám čas připravit salát. Ledový salát rozkrojím na čtvrtky a každou čtvrtku trochu okrájím, aby vznikl obdélník. Kousky chleba rozložím na plech a nechám je v troubě rozehřáté na 200 °C rovnoměrně opéct.
7. V pánvi na mírném plameni nechám rozehřát asi 2 lžíce oleje, přidám cibuli a za občasného míchání opékám tak dlouho, až cibule zkaramelizuje a má krásnou zlatohnědou barvu. Sundám pánev zatím z plotny.
8. Připravím si dresink. Modrý sýr s podmáslím promíchám vidličkou v misce. Připravené kusy salátu rozdělím na talíře, zaliju je dresinkem, posypu opečenou cibulí, kolečky jarní cibulky a nahoru rozdrobím opečený chleba. Podávám s grilovaným kuřetem.
 


Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa