• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Gróbská husí stehna

Drůbeží Hlavní jídlo

Gróbská husí stehna

 4 porce / Příprava 30 minut / Odležení 4–6 hodin / Pečení 2½–3½ hodiny

sůl
hrst kmínu
200 ml smetany ke šlehání
Na lokše
1 kg brambor
sůl
200 g polohrubé mouky 

 1. Stehna omyju, osuším, nasolím a nechám 4–6 hodin v chladu odpočinout, aby se dobře prosolila. Pak je posypu kmínem, naskládám je do pekáče, trochu podliju vodou a dám na 20 minut zatáhnout do trouby, kterou jsem si předehřála na 250 °C. 2. Po 20 minutách stáhnu teplotu v troubě na 160 °C, pekáč zakryju alobalem
a peču 2–3 hodiny. Stehna během pečení jednou obrátím a polévám je vypečeným sádlem. Když jsou stehna skoro upečená, sliju skoro všechno sádlo, zvýším teplotu v troubě na 180 °C a stehna ještě půl hodiny dopékám. Během dopékání je několikrát důkladně potřu smetanou. Husa díky tomu bude mít úžasnou jemnou chuť a ze smetany se vytvoří skvělá omáčka.
3. Zatímco se husa dopéká, připravím lokše. Brambory uvařím ve slupce, oloupu je, nechám trochu vychladnout a nastrouhám je nebo rozmačkám šťouchadlem. Osolím a postupně přidávám mouku a zpracovávám těsto. Mouky je potřeba tolik, aby mělo těsto konzistenci podobnou jako těsto na bramborové knedlíky.
Z hladkého těsta vyválím dva dlouhé válečky a postupně z nich ukrajuju kousky.
Z každého v ruce udělám kuličku a na pomoučněném válu z ní válečkem rozválím tenkou kulatou placku velkou, jako bývají palačinky. Postupně je upeču na suché rozpálené železné plotýnce nebo v těžké litinové pánvi, až jsou na nich hnědé puchýřky. Husu jím s lokšemi, které si namáčím do husí šťávy.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa