• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Hrachovka s krutony

Polévky

Hrachovka s krutony

 Na 6 porcí / Příprava 15 minut / Vaření 40 minut / Pečení  8–10 minut

500 g předvařeného hrachu
50 g slaniny, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 lžička sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lžičky majoránky
2 stroužky česneku, drcené
1 lžíce čerstvých lístků majoránky na ozdobu
Na krutony
140 g bílého pečiva, nakrájeného na kostičky
1 stroužek česneku, drcený
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř

 1. Do velkého hrnce naliju vývar a uvařím v něm hrách podle návodu na obalu.
Na nepřilnavé pánvi nasucho opražím slaninu, pak přidám máslo a nechám ho rozpustit. K máslu vsypu sladkou papriku a krátce opékám, aby se rozvoněla. Papriku je potřeba zapražit jen malou chvilku, jinak by zhořkla. Pak přisypu mouku
a na mírném plameni míchám 4–5 minut, až jíška zrůžoví. Řídkou a ještě horkou jíšku naliju do uvařeného hrachu. Osolím, opepřím, přidám mezi prsty rozemnutou majoránku a 20 minut povařím. Nakonec vmíchám česnek a stáhnu polévku
z plotny. Třetinu polévky rozmixuju, bude tak hustší a krémovější.
2. Zatímco se vaří polévka, připravím si krutony. Troubu předehřeju na 200 °C.
Do pekáčku nasypu pečivo, přidám česnek, olivový olej, sůl a pepř, promíchám a dám péct. Peču 8–10 minut, až jsou krutony zlatohnědé a křupavé.
3. Hotovou polévku naliju do talíře, ozdobím krutony a čerstvou majoránkou.

 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa