• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Koblihy

Masopust Sladkosti

Koblihy

Na 20 koblih / Příprava 30 minut / Kynutí 1 hodina / Smažení 30 minut

500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
250 ml oleje na smažení
moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení

 1. Droždí rozdrobím do hrnečku, přidám lžíci mouky a cukru, zaliju trochou vlažného mléka, rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi čtvrt hodiny.
2. Mezitím v míse utřu do pěny máslo se zbylým cukrem a postupně, jeden po druhém, vtírám žloutky. Do žluté pěny vliju vykypělé droždí, rum, přidám sůl, zbylou mouku a mléko. V robotu nebo ručně důkladně a trpělivě vypracuju hladké a vláčné těsto, na kterém se dělají puchýřky. Těsto v míse posypu moukou, přikryju utěrkou a nechám v teple kynout necelou hodinu.
3. Pomoučím si vál a vyválím na něm z těsta asi centimetr silnou placku.
Na polovině placky naznačím skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy, doprostřed každého kolečka dám lžičkou trochu zavařeniny. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojím a je přiložím na naznačená kolečka se zavařeninou. Teprve teď obě kolečka najednou skleničkou vykrojím. Okraje jsou hladké a pevně spojené. Koblihy dám na utěrku, lehce popráším moukou, přikryju další teplou utěrkou a nechám tak čtvrt hodiny kynout. Zbylé těsto po vykrajování znovu rozválím a opakuju postup. Z posledního zbytku vyválím po dvou válečcích, spletu do pletánku a smažím bez náplně.
4. V menším a hlubším kastrolu rozehřeju olej, hodím do něj drobek těsta, a jestli zasyčí, je dostatečně zahřátý. Do rozpáleného tuku koblihy vkládám opatrně,
na chvilinku je přikryju poklicí, pak odkryju a otočím je. Snažím se udržet stále stejnou teplotu tuku a za 5 minut by koblihy měly být zlatavé. Pokládám je na papírové utěrky, aby se zbavily přebytečného tuku. Nakonec je na míse pocukruju.





Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa