• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Králík na česneku

Hlavní jídlo

Králík na česneku

 4-6 PORCÍ PŘÍPRAVA: 25 MINUT PEČENÍ: 2 HODINY 30 MINUT VAŘENÍ: 30-35 MINUT

1 králík
sůl a čerstvě mletý pepř
8–10 stroužků česneku, prolisovaných
200 g plátků slaniny
pár snítek rozmarýnu
1 palice česneku, rozpůlená
olivový olej
1 lžíce hladké mouky
200 ml drůbežího vývaru
Na špenát
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 šalotka, nadrobno nakrájená
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
500 g čerstvého špenátu
sůl a čerstvě mletý pepř
150 ml smetany ke šlehání
Na bramborové knedlíky
1 kg moučných brambor
100 g dětské krupičky
100 g polohrubé mouky
2 vejce
2 lžičky soli

Troubu předehřeju na 160 °C. Králíka omyju, osuším a naporcuju. Každý díl osolím, opepřím, potřu prolisovaným česnekem a obalím

plátky slaniny. Narovnám je do pekáče, přidám rozmarýn a rozpůlenou palici česneku a zastříknu olejem. Podliju trochu vodou, přiklopím a peču 1½ hodiny. Pak pekáč odklopím, troubu zesílím na 180 °C a peču ještě hodinu. Během pečení králíka přelévám výpekem, když je třeba, tak ještě trochu podliju vodou.
Pečeného králíka vyndám na ohřátou servírovací mísu a udržuju ho v teple. Do pekáče přidám lžíci hladké mouky, promíchám pečlivě s výpekem, seškrabu všechny opečánky ze stěn a ze dna pekáče, přiliju vývar, vymačkám do něj stroužky upečeného česneku, pečlivě promíchám a povařím do zhoustnutí. Pak omáčku přecedím přes jemné sítko, aby byla krásně hladká.
Zatímco se králík peče, udělám si špenát a bramborové knedlíky. Na špenát rozehřeju olej a máslo a osmahnu na nich šalotku doměkka, přidám česnek a opékám asi minutu. Pak přidám špenát, osolím, opepřím a míchám, až špenát zavadne. Nakonec vliju smetanu, promíchám a povařím na mírném plameni, až špenát zhoustne.
Na knedlíky dám omyté brambory ve slupce do hrnce, zaliju je vodou tak, aby byly akorát ponořené, osolím a vařím doměkka. Trvá to asi 20 minut. Pak brambory sliju, nechám je vychladnout a oloupu. Klidně si je můžu uvařit den dopředu. Oloupané brambory nastrouhám na jemném struhadle, přidám k nim krupičku, mouku, vejce a 2 lžičky soli a velmi rychle vypracuju hladké těsto. Z těsta vyválím dvě šišky o průměru asi 5 cm a délce 20 cm a dám je vařit do velkého hrnce s jemně vroucí osolenou vodou. Vařím je asi 10–15 minut, podle velikosti. Hotové knedlíky vyndám a po 5 minutách je nakrájím nití nebo ostrým nožem.

 




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa