Pro 4 osoby / Příprava 10 minut / Pečení 1 hodina / Vaření 50 minut
5 palic česneku |
1. Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou 2. Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání
a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám. 3. Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.
|