• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Krémová česnečka

Polévky Zahuštěné

Krémová česnečka

 Pro 4 osoby / Příprava 10 minut / Pečení 1 hodina / Vaření 50 minut

5 palic česneku
5 lžic olivového oleje
6 lžic másla
1 pórek, nakrájený najemno
2 cibule, nasekané najemno
5 lžic hladké mouky
1 l drůbežího vývaru
80 ml suchého sherry (nemusí být)
215 ml smetany ke šlehání
1 lžíce citronové šťávy
sůl
¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
2 lžíce nasekané pažitky

 1. Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou

2. Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání
a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.
3. Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa