• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Kulajda

Polévky Zahuštěné

Kulajda

 Na 4 porce / Příprava 20 minut / Vaření 30 minut / Smažení 10 minut

4 hrsti čerstvých nebo 3 hrsti sušených hub
3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
sůl a mletý pepř
½ lžičky kmínu
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 lžíce hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání
150 ml zakysané smetany
čerstvý kopr, nasekaný
ocet na dochucení + 1 lžíce na vaření zastřených vajec
4 křepelčí vajíčka
Na svítek
20 g másla + na smažení
špetka soli
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1 lžíce mléka
35 g krupičky

 1. Čerstvé houby očistím a nakrájím na plátky, malé houbičky nechám v celku nebo je jen rozpůlím. Dám je do polévkového hrnce, přidám brambory a zaliju litrem vody. Osolím, opepřím, přidám kmín, nové koření, bobkový list, promíchám a přivedu
k varu.
2. Stáhnu plamen a vařím asi 20 minut, až jsou brambory měkké. Mouku rozkvedlám ve smetaně ke šlehání, přidám do polévky, důkladně promíchám
a nechám asi 10 minut povařit. Pak do polévky vmíchám zakysanou smetanu, podle chuti dosolím, okyselím octem a přidám do ní kopr.
3. Každou porci polévky ozdobím pošírovaným křepelčím vajíčkem: v kastrůlku nebo hluboké pánvi přivedu k varu dostatek vody, přidám lžíci octa, stáhnu plamen na minimum, vejce vyklepnu do malé naběračky nebo lžíce a opatrně ho nechám vklouznout do vody. Vařím asi 1–2 minuty, aby byl bílek tuhý a žloutek tekutý. Děrovanou naběračkou vejce vylovím, nechám okapat a dám do polévky.
4. Ke kulajdě je strašně dobrý svítek. Ten udělám tak, že máslo umíchám se solí, přidám postupně jeden po druhém žloutky a pečlivě je utřu, přiliju mléko
a promíchám. Z bílků ušlehám pevný sníh a spolu s krupičkou opatrně přimíchám
k máslu se žloutky. V pánvi rozehřeju lžíci másla a dorůžova na něm z obou stran opeču svítky velké asi jako dlaň. Ke kulajdě je přikusuju nebo po kouskách házím do polévky.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa