• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Líčka na víně

Jídla pro duši

Líčka na víně

 Na 6 porcí / Příprava 30 minut / Pečení 2,5–3 hodiny

3 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý pepř
3x 400g hovězí líčka, očištěná, omytá a osušená
2 karotky, očištěné a nadrobno nakrájené
1 stonek řapíkatého celeru, očištěný a nadrobno nakrájený
3 šalotky, nadrobno nakrájené
3 stroužky česneku, nadrcené
70 g rajčatového protlaku
10 větviček tymiánu
2 bobkové listy
2 lžíce tmavého cukru
500 ml suchého červeného vína
750 ml hovězího vývaru
1 lžíce kuliček růžového pepře
Na bramborovou kaši
1 kg moučných brambor typu C, oloupaných a nakrájených na stejné ostičky
120 g másla, nakrájeného na kostky
180 ml smetany na šlehání
180 ml plnotučného mléka
sůl

 1. Troubu předehřeju na 180 °C. V těžkém litinovém kastrolu pomalu rozehřeju na středním plameni dvě lžíce olivového oleje.
Mouku promíchám v širší misce se solí a pepřem a kusy hovězí masa v ochucené mouce obalím. Mouku z každého kousku masa trochu oklepu a po částech je v kastrolu opeču ze všech stran, až jsou krásně hnědé. Trvá to asi 3–4 minuty. Vyndám je děrovanou naběračkou a dám zatím stranou.
2. Do kastrolu přiliju zbylé 2 lžíce oleje, přidám karotky, celer, šalotky a opékám asi 3–4 minuty dozlatova. Na poslední minutu přidám i česnek. Pak přidám do kastrolu rajčatový protlak a za stálého míchání vařím další minutu.
3. Opečená hovězí líčka vrátím do kastrolu, přidám tymiánové větvičky, bobkové listy, cukr, víno, vývar a zvýším plamen. Přivedu k varu, zakryju poklicí a přendám kastrol do trouby. Peču dvě a půl až tři hodiny, až jsou líčka tak měkká, že se téměř rozpadají.
4. 45 minut předtím, než mají být líčka hotová, začnu s bramborovou kaší. Brambory v hrnci zaliju studenou vodou, aby byly na prst ponořené, osolím a přivedu k varu. Vařím přibližně 25 minut doměkka, pak brambory scedím, vrátím je zpět do hrnce a mačkadlem na brambory je pořádně rozmačkám. Vmíchám postupně máslo. V dalším kastrůlku přivedu k varu smetanu s mlékem, když se začnou vařit, stáhnu je z plotny. Ručním šlehačem šlehám brambory v hrnci a postupně k nim přilévá smetanovo-mléčnou směs a pokračuju ve šlehání, až je kaše hladká a nadýchaná. Ochutnám ji a případně dosolím. Pak ji zakryju poklicí, zabalím do utěrky a schovám do peřiny, aby nevystydla.
5. Upečené maso vyndám z kastrolu a na chvíli stranou. Omáčku přecedím a vrátím zpět do kastrolu. Zahřívám ji na středním plameni, přidám k ní kuličky pepře, přivedu ji k varu a vařím tak dlouho, až se trochu zredukuje a mírně zhoustne. Maso nakrájím a podávám ho s bramborovou kaší, zalité omáčkou.

 Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.



Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa