• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Lotrinský quiche s chřestem

Hlavní jídlo Svačiny

Lotrinský quiche s chřestem

 Pro 6–8 osob / Příprava 30 minut / Pečení 45 minut

100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Náplň
200 g slaniny v celku, nakrájené na kostičky
50 g gruyèru
100 g zeleného chřestu
200 ml crème fraîche
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce, prošlehaná
sůl a čerstvě namletý pepř
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

 1. Těsto na quiche nejradši připravuju v robotu. Dám do něj mouku, máslo, žloutek, sůl, 4 lžíce studené vody a krátce promixuju dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypu ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojím do těsta. Pracuju rychle a příliš těsto nehnětu, protože by pak bylo moc tuhé.
2. Předehřeju troubu na 200 °C. Těsto vyválím dotenka na pomoučněném válu. Namotám si ho na váleček, rozvinu ho do formy a prsty vtisknu. Přečnívající těsto ustřihnu nůžkami. Těsto propíchám vidličkou a dám ho na 10 minut chladit
do lednice.
3. Na těsto položím kus pečicího papíru, vsypu na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dám do trouby. Peču 15 minut, pak sundám fazole a pečicí papír a peču ještě
5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4. Mezitím si připravím náplň. Slaninu opékám asi minutu v pánvi, až se trochu vypeče. Vypečený tuk sliju a ještě chvilku opékám, aby slanina začala hnědnout. Vyndám ji na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájím na kostičky, zbytek nastrouhám. Nakrájený sýr na kostky a slaninu nasypu
na upečené těsto. Chřest povařím 3–5 minut v osolené vodě, pak ho zchladím
ve studené vodě.
5. V misce promíchám crème fraîche se smetanou a prošlehanými vejci. Ochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směsí přeliju slaninu a sýr ve formě, povrch ozdobím chřestem a posypu nastrouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížím
na 190 °C. Peču 25 minut, až náplň zpevní a začne zlátnout. Než quiche vyndám
z formy, nechám ho trochu vychladnout. Je dobrý teplý i studený.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa