Na 8 sklenic o objemu 750 ml / Příprava 30 minut / Zavařování 20 minut
250 g cukru 80 g soli 500 ml octa 3 kg okurek nakládaček Do každé sklenice 4 kolečka cibule 2 kolečka mrkve 10 hořčičných semínek 3 kuličky pepře 1 bobkový list 2 kuličky nového koření kopr, čerstvý |
1. Nejdřív si připravím lák. Do hrnce naliju vodu, přidám cukr, sůl a ocet. Nechám přejít varem. 2. Okurky ponořím do vody ve velké nádobě a jemným kartáčkem je očistím, opláchnu a nechám oschnout. Připravím si sklenice: umyju je, a abych je zbavila případných bakterií, ponořím je do vody v hrnci a nechám přejít varem.
3. Na dno sklenice dám 2 kolečka cibule, okurky skládám do sklenic pečlivě, vertikálně. Navrch dám mrkev, 2 kolečka cibule, nasypu hořčičná semínka, pepř, bokový list, nové koření a malou snítku kopru. Do naplněné sklenice naběračkou naliju horký lák a ihned zavíčkuju. 4. Na dno velkého hrnce dám utěrku, postavím na ni zavíčkované sklenice, zaliju vodou do poloviny výšky sklenic a nechám při 80 °C sterilovat 20 minut. Pak sklenice vyndám, postavím je víčkem dolů a nechám vychladnout. |