Na 6 hermelínů / Příprava 30 minut / Odležení 3 dny
6 hermelínů, nejlépe sedlčanských 3 cibule, nakrájené na tenká kolečka 6 feferonek, zbavených semínek, nakrájených na tenká kolečka 4 bobkové listy 10 kuliček pepře olivový olej Náplň 6 stroužků česneku, drcených lístky ze 6 snítek bazalky, nasekané + pár lístků na ozdobu sůl a čerstvě mletý pepř 2 lžíce sušených rajčat, naložených v oleji, nasekaných nadrobno kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno 3 lžíce parmazánu, nastrouhaného najemno 4 lžíce olivového oleje |
1. Začnu náplní. V kamenné misce nebo v hmoždíři utřu česnek se solí, přidám bazalku a třu s česnekovou pastou, až je z toho kaše. Opepřím, přidám sušená rajčata, citronovou kůru, parmazán a důkladně promíchám. Postupně, po kapkách, přidávám olej, usilovně míchám, až je pasta hladká. Náplň jde udělat i v robotu nebo tyčovým mixérem, ale já si to radši užívám ručně. 2. Rozkrájím hermelíny podélně na poloviny. Polovinu každého potřu náplní, ozdobím 3 kolečky feferonky a pevně přiklopím.
Hermelíny navrstvím do sklenice. Začnu vrstvou cibule a pár kolečky feferonky, položím hermelín a znovu: cibule a feferonky, kterými také vrstvení ukončím. Po stranách přidám bobkové a bazalkové listy a kuličky pepře. Hermelíny do sklenice pořádně přitlačím a zaliju olivovým olejem. Uzavřu a nechám na chladném místě nejméně 3 dny zrát. |