• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Obrácený jablečný koláč

Koláče Sladkosti

Obrácený jablečný koláč

 Pro 8 osob / Příprava 25 minut / Pečení 30–35 minut

200 g másla
150 g krupicového cukru
4–5 větších kyselejších jablek, např. Granny Smith, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených, každé na 6 dílků
vanilková zmrzlina k podávání
Na těsto
110 g másla, změklého
150 g krupicového cukru
1½ lžičky vanilkového extraktu
2 velká vejce
220 g zakysané smetany
220 g hladké mouky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička soli
½ lžičky skořice
1 kyselejší jablko, např. Granny Smith, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky

 1. Předehřeju troubu na 190 °C. V těžké, nejlépe litinové pánvi o průměru 23 cm, kterou je možné dát do trouby, rozpustím na mírném ohni máslo. Přisypu cukr
a nechám ho asi 5 minut karamelizovat. Pak do pánve naskládám dílky jablek tak, aby se nedotýkaly. Jablka nechám pomalu karamelizovat a mezitím si udělám těsto.

2. V míse šlehám máslo a cukr, až je směs světlá a nadýchaná. Přimíchám vanilkový extrakt a vejce. Přidám zakysanou smetanu a vše důkladně promíchám. Po částech přisypu mouku prosátou s kypřicím práškem, sůl, skořici a vše promíchám. Nakonec opatrně vmíchám i nasekané jablko.
3. Pánev stáhnu z plotny. Lžící navrstvím těsto na jablka a rovnoměrně ho rozetřu. Pánev dám do trouby a peču 30–35 minut, až je koláč zlatohnědý. Upečený koláč nechám asi 5 minut chladnout, pak pánev zakryju talířem, obrátím ji a koláč vyklopím na talíř. Nejraději ho mám s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa