Na 4–6 porcí / Příprava 30 minut / Pečení 30 minut / Vaření 3 hodiny / Odležení 8–12 hodin / Grilování 10–15 minut
Na pljeskavicu 250 g mletého hovězího masa, nejlépe hrudí 250 g mletého jehněčího masa 175 g vepřového masa, nejlépe plece sůl a čerstvě mletý pepř 1 cibule, nakrájená najemno olivový olej
Na ajvar
2 menší lilky 5 kg červených kapií 1 palice česneku, stroužky nadrcené 1 lžíce citronové šťávy 170 ml slunečnicového oleje sůl
Na omáčku “kajmak”
75 g sýra feta, rozdrobeného 230 g zakysané smetany 230 g krémového smetanového sýra
K podávání
pita chléb 1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky 1 bílá cibule, nakrájená na tenké plátky chilli papričky, omyté, očištěné, nasekané najemno |
1. Nejprve si připravím ajvar. Troubu rozpálím na 200 °C. Lilky i papriky dám péct. Lilek asi na 30 minut, papriky na tak dlouho, až se slupky pokryjí puchýřky. Papriky pak přendám do mísy, přetáhnu je potravinářskou fólií a nechám zapařit. Pak je oloupu, zbavím stopky a semen a propasíruju lisem na brambory. Lilek rozkrojím a vydlabu z něj dužinu. Obojí přendám do hrnce, přidám česnek, citronovou šťávu, olej a sůl. Vařím na mírném plameni za častého míchání 3 hodiny do husté pasty – ajvaru. |
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.