• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Pljeskavica s ajvarem

Na parníku

Pljeskavica s ajvarem

 Na 4–6 porcí / Příprava 30 minut / Pečení 30 minut / Vaření 3 hodiny / Odležení 8–12 hodin / Grilování 10–15 minut

Na pljeskavicu
250 g mletého hovězího masa, nejlépe hrudí
250 g mletého jehněčího masa
175 g vepřového masa, nejlépe plece
sůl a čerstvě mletý pepř
1 cibule, nakrájená najemno
olivový olej
Na ajvar
2 menší lilky
5 kg červených kapií
1 palice česneku, stroužky nadrcené
1 lžíce citronové šťávy
170 ml slunečnicového oleje
sůl
Na omáčku “kajmak”
75 g sýra feta, rozdrobeného
230 g zakysané smetany
230 g krémového smetanového sýra
K podávání
pita chléb
1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
1 bílá cibule, nakrájená na tenké plátky
chilli papričky, omyté, očištěné, nasekané najemno

 1. Nejprve si připravím ajvar. Troubu rozpálím na 200 °C. Lilky i papriky dám péct. Lilek asi na 30 minut, papriky na tak dlouho, až se slupky pokryjí puchýřky. Papriky pak přendám do mísy, přetáhnu je potravinářskou fólií a nechám zapařit. Pak je oloupu, zbavím stopky a semen a propasíruju lisem na brambory. Lilek rozkrojím a vydlabu z něj dužinu. Obojí přendám do hrnce, přidám česnek, citronovou šťávu, olej a sůl. Vařím na mírném plameni za častého míchání 3 hodiny do husté pasty – ajvaru.
2. Na pljeskavicu všechna mletá masa v míse osolím, opepřím a začnu rukama hníst jako těsto. Hnětu asi 15 minut, až se všechny druhy masa krásně propojí a v masové směsi nezůstane žádný vzduch. Nakonec do masa vhnětu cibuli a nechám 8–12 hodin v lednici odpočinout. Když začnu maso znovu zpracovávat, potřu si ruce olejem a nejprve vytvořím koule velké asi jako broskve, které zploštím na placky. Placky griluju 5–8 minut z každé strany.
3. Připravím si omáčku „kajmak“. Pečlivě promíchám sýr feta se zakysanou smetanou a krémovým sýrem. Pokud je třeba, dosolím.
4. Pljeskavicu podávám s pita chlebem, cibulí, chilli papričkou, kajmakem a ajvarem.





Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa