• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Slepičí polévka

Jídla pro duši

Slepičí polévka

 Na 6–8 porcí / Příprava 15 minut / Vaření 2–2½ hodiny

1 slepice, v celku nebo rozpůlená
2 větší cibule, zbavené jen vrchní slupky
½ celeru, očištěného, v celku
3 mrkve, očištěné
2 petržele, očištěné
sůl
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce másla
3 lžíce koňaku
mletý pepř a špetka mletého zázvoru na dochucení
nasekaná hladkolistá petrželka na ozdobu
Na kapání
2 vejce, případně trocha mléka
5–6 lžic hrubé mouky
špetka muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
špetka soli

  1. Omytou slepici vložím do velkého hrnce a zaliju ji studenou vodou, aby byla akorát ponořená. Přidám obě cibule, půlku celeru, dvě mrkve v celku, jednu celou petržel, sůl, pepř, nové koření a bobkové listy. Na středním plameni přivedu k varu, stáhnu oheň na úplné minimum, zakryju hrnec poklicí a na mírném plameni vařím – táhnu – asi 2 hodiny, až je slepice krásně měkká.
2. Hotový vývar přeliju přes jemný cedník do jiného hrnce. Nechám ho vychladnout a z povrchu odeberu většinu tuku. Ze slepice oberu maso, část ho nakrájím a vrátím do vývaru.
3. Zbylou zeleninu nakrájím na kousky, osmahnu ji na másle, dám ji do vývaru a 10–15 minut povařím. Pár minut před koncem přidám do polévky koňak, nechám ho krátce povařit – alkohol se vypaří a vývar získá úžasnou sílu a vůni.
4. V hrníčku prošlehám vejce, přidám mouku, muškátový oříšek, bylinky, sůl a vymíchám vidličkou řídké, ale zároveň kompaktní těstíčko. Po troškách ho pomalu vkapu do mírně vroucí polévky. Uvařené je během minuty.
Nakonec polévku dosolím, opepřím, lehce popráším zázvorem a posypu petrželkou.

 Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.



Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa