Pro 9 osob / Příprava 20 minut / Odležení 30 minut / Pečení 35–45 minut
125 g hladké mouky 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva ¼ lžičky soli 150 g + 50 g krupicového cukru 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť 80 ml mléka 1 lžička vanilkového extraktu 1 konzerva kondenzovaného mléka 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka 50 ml smetany ke šlehání 1 lžíce rumu Na ozdobu 500 ml smetany ke šlehání 3 lžíce moučkového cukru opražené mandlové lupínky |
1. Předehřeju troubu na 180 °C. Formu nebo zapékací mísu o rozměrech 23 x 33 cm vymažu máslem a dno vyložím pečicím papírem. V míse smíchám mouku, kypřicí prášek a sůl. V další míse metlou nebo elektrickým šlehačem prošlehám 150 g cukru se žloutky, až směs zhoustne a získá světle žlutou barvu. Pak do ní ještě vmíchám mléko a vanilkový extrakt. Žloutkovou směs opatrně vmíchám do moučné směsi. 2. Ve velké míse ušlehám elektrickým šlehačem z bílků sníh. Postupně přidávám 50 g cukru a šlehám dál, až se cukr rozpustí a sníh je lesklý a tuhý. Gumovou stěrkou vmíchám do těsta po částech ušlehaný sníh. Těsto naliju do připravené formy a stejnoměrně ho rozetřu. Peču 35–45 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá.
3. Upečený korpus překlopím do zapékací mísy nebo na tác s vyšším okrajem, sundám pečicí papír a nechám vychladnout.
4. Ve džbánku smíchám kondenzované mléko, slazené kondenzované mléko, smetanu a rum. Vychladlý korpus propíchám několikrát vidličkou a rovnoměrně ho poliju mléčnou směsí. Snažím se, aby se mléčná směs dostala i k okrajům korpusu. Nechám 30 minut odležet.
5. Mezitím si ve velké míse ušlehám smetanu s cukrem na pevnou šlehačku. Nasáklý korpus buď nechám na tácu, nebo ho opatrně přendám na servírovací talíř, potřu ho šlehačkou a ozdobím opraženými mandlemi. Krájím ho na kostky a někdy k němu přidám nakrájené jahody.
|