• Přihlásit se
  • Košík (0)
  • Pokladna
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Pomalu pečená vepřová plec

Hnízdění Vepřové

Pomalu pečená vepřová plec

 8–10 porcí / Příprava 20 minut / Pečení 6 hodin

2 lžíce drceného kmínu
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
3 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje
1½ kg malých pevných brambor
8 stroužků česneku ve slupce
1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na klínky
2 mrkve, očištěné, nakrájené na větší kusy
3 petržele, očištěné, nakrájené na větší kusy
několik snítek čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
1½ lžíce hladké mouky
250–300 ml kuřecího vývaru + na podlití
čerstvě mletý pepř na ozdobu

 1. Troubu předehřeju na 160 °C. Kůži na mase nařežu „cik cak“. V mističce promíchám kmín, pepř, sůl a olivový olej a směs důkladně vmasíruju do kůže a do masa. Maso položím do většího pekáče a peču 4 hodiny. Pokud je třeba, podliju ho kuřecím vývarem.

2. Mezitím pečlivě omyju brambory a spolu s česnekem, cibulí, mrkví, petrželí a tymiánem je dám do mísy, přeliju olejem, osolím a opepřím a rukama dobře promíchám. Pak vše nasypu do pekáče k masu, část dám i pod maso a peču další 2 hodiny. Pokud je třeba, podlévám kuřecím vývarem.
3. Až je maso upečené tak, že ho jde natrhat vidličkou, vyndám ho spolu se zeleninou a brambory na servírovací mísu, zakryju alobalem a nechám chvíli odpočinout – maso tak bude ještě křehčí. Pokud by náhodou nebyla kůrčička vypečená dokřupava, rozpálím v troubě gril a ještě než maso přendám na servírovací mísu, vrátím ho na pár minut do trouby dopéct pod gril.
4. Z pekáče sliju všechen tuk a nechám tam jenom tak 3 lžíce. Pekáč přesunu na plotnu, do výpeku nasypu mouku a na mírném plameni udělám jíšku. Za stálého míchání přiliju vývar, pečlivě oškrábu všechny „opečánky“ ze stěn a dna pekáče a přivedu k varu. Vařím asi 10 minut, až vznikne hustá omáčka. Omáčku propasíruju přes jemné sítko, případně osolím a podávám k masu, bramborám a zelenině. Maso těsně před podáváním natrhám vidličkou a posypu čerstvě mletým pepřem.
 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Také v Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Pokračovat ve čtení

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Pokračovat ve čtení

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Pokračovat ve čtení

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Využívá Shopify.

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa