Pro 8 osob / Příprava 25 minut / Pečení 30–35 minut
200 g másla 150 g krupicového cukru 4–5 větších kyselejších jablek, např. Granny Smith, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených, každé na 6 dílků vanilková zmrzlina k podávání Na těsto 110 g másla, změklého 150 g krupicového cukru 1½ lžičky vanilkového extraktu 2 velká vejce 220 g zakysané smetany 220 g hladké mouky 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva 1 lžička soli ½ lžičky skořice 1 kyselejší jablko, např. Granny Smith, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky |
1. Předehřeju troubu na 190 °C. V těžké, nejlépe litinové pánvi o průměru 23 cm, kterou je možné dát do trouby, rozpustím na mírném ohni máslo. Přisypu cukr 2. V míse šlehám máslo a cukr, až je směs světlá a nadýchaná. Přimíchám vanilkový extrakt a vejce. Přidám zakysanou smetanu a vše důkladně promíchám. Po částech přisypu mouku prosátou s kypřicím práškem, sůl, skořici a vše promíchám. Nakonec opatrně vmíchám i nasekané jablko.
3. Pánev stáhnu z plotny. Lžící navrstvím těsto na jablka a rovnoměrně ho rozetřu. Pánev dám do trouby a peču 30–35 minut, až je koláč zlatohnědý. Upečený koláč nechám asi 5 minut chladnout, pak pánev zakryju talířem, obrátím ji a koláč vyklopím na talíř. Nejraději ho mám s kopečkem vanilkové zmrzliny. |