4-6 porcí / Příprava 30 minut
1 kg moučných brambor
mléko
2 vejce 3–4 hrstky sušené nebo čerstvé majoránky 4 velké stroužky česneku, utřené se solí 200 g libového uzeného masa, nakrájeného na malé kousky sůl a pepř 4–6 lžic hladké mouky olej nebo sádlo na smažení |
1. Brambory pečlivě oloupu, omyju, osuším a pak do větší mísy nastrouhám polovinu brambor na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Z nastrouhaných pak rukou vymačkám a vodu, kterou pustí, a sliju. Osolím je a zakapu trochou mléka, aby nezhnědly. Vmíchám vejce, majoránku, česnek, uzené maso, podle chuti sůl a pepř a hladkou mouku. Směs důkladně promíchám na středně husté těsto. 2. Do pánve naliju olej, nechám ho rozpálit, vyzkouším drobkem rohlíku, jestli zasyčí, a pak naběračkou dávám do pánve malé dávky na bramborák. Každý vnější stranou naběračky zploštím. Opeču dozlatova na obou stranách. Hotové bramboráky prokládám papírovými utěrkami, aby se zbavily přebytečného tuku.
|