6 porcí / Příprava 30 minut / Pečení asi 2 hodiny
2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg 15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku 2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku 200 ml drůbežího vývaru 400g konzerva rajčat 4 snítky tymiánu 2 bobkové listy sůl a čerstvě namletý pepř |
1. Zatímco zahřívám troubu na 220 °C, rozpálím na plotně olej v kastrolu vhodném do trouby. Krůtí stehna omyju, osuším, osolím a v kastrolu je opeču ze všech stran dohněda, trvá to 3–4 minuty z každé strany. Pak je vyndám a dám stranou. 2. Stáhnu trochu plamen, na olej vhodím šalotky nebo cibuli a opékám ji asi
10 minut, až začnou karamelizovat. Přidám česnek, ještě asi minutu opékám, pak do kastrolu vliju vývar, rajčata a přidám bobkové listy. Pak dám do kastrolu maso, osolím, opepřím a pokryju tymiánem. Kastrol přiklopím a dám ho do trouby. 3. Dusím 30–45 minut při 220 °C, pak teplotu snížím na 180 °C a peču ještě 1½–2 hodiny, podle velikosti masa. Zhruba 45 minut před koncem pečení sundám z kastrolu poklici a stehna občas přeliju vypečenou šťávou. Ke krůtím stehnům podávám nejčastěji bramborovou kaši nebo je jíme jen s čerstvým pečivem.
|