• Log in
  • Cart (0)
  • Checkout
  • Úvod
  • E-shop

    VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
  • Úvod
  • E-shop
  • VYŠÍVANÝ PORCELÁN  

    Hrníčky
    Talíře
    Mísy
    Cukřenky
    Sady
    Ostatní

    ZLATO A PLATINA  

    Zlato a platina
    Sady Zlato a platina

    DÁRKY  

    Dárkové balení
    Dárkové poukázky
    Brože

    KUCHAŘKY

  • Kuchařky
  • Deník
  • Recepty
  • O mně
  • Kontakt
Recepty

Dort Mississippi

Dorty Sladkosti

Dort Mississippi

 Na 10 porcí / Příprava 45 minut / Pečení 55 minut / Chlazení: přes noc + 30 minut

Na korpus
70 g másla, rozpuštěného + na vymazání
40 sušenek Oreo (430 g)
Na čokoládové těsto
170 g kvalitní hořké čokolády
60 g másla
1 lžíce kakaa holandského typu
špetka soli
1 lžíce vanilkového extraktu
6 větších vajec, pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť
100 g tmavého cukru
100 g krupicového cukru
Na čokoládový pudink
150 g krupicového cukru
40 g kakaa holandského typu
40 g kukuřičného škrobu
špetka soli
4 žloutky
620 ml plnotučného mléka
40 g másla
90 g kvalitní hořké čokolády, nasekané
2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
300 ml smetany ke šlehání
3 lžíce krupicového cukr

 1. Máslem vymažu kulatou dortovou formu o průměru 23 cm, dno vyložím pečicím papírem a taky ho lehce pomažu máslem. Sušenky rozmixuju najemno, přendám je do mísy, přiliju máslo a vidličkou promíchám. Sušenkovou hmotu namačkám do formy tak, aby se rovnoměrně rozprostřela po dně i stěnách. Formu dám do mrazáku a 10 minut chladím. Mezitím rozehřeju troubu na 150 °C, vyndám formu
z mrazáku a peču 10 minut. Korpus pak nechám vychladnout.
2. Teplotu v troubě zvýším na 180 °C na pečení čokoládového těsta. Připravím si vodní lázeň: nad hrnec s mírně bublající vodou postavím žáruvzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny, do misky nalámu čokoládu, přidám máslo a za občasného míchání nechám rozpustit. V další misce promíchám 60 ml vlažné vody s kakaem, solí a vanilkovým extraktem a dám zatím stranou. V robotu nebo ručním šlehačem šlehám žloutky s tmavým cukrem do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Přidám rozpuštěnou čokoládu a pečlivě promíchám. Přiliju směs vody, kakaa a vanilkového extraktu, krátce prošlehám, až se vše promíchá.
3. V další míse ušlehám do polotuha bílky, pak postupně za stálého šlehání přisypu krupicový cukr a ušlehám pevný, lesklý sníh. Po částech ho opatrně vmíchám do žloutkovo-čokoládové směsi. Těsto přendám do vychladlého sušenkového základu, rovnoměrně ho rozetřu a peču 38–42 minut, až bude náplň po okrajích pevná a uprostřed se bude ještě lehce chvět. Nechám vychladnout, pak formu zabalím pevně do potravinářské fólie a dám ji vychladit do lednice na 3 hodiny nebo radši přes noc.
4. Pak si uvařím pudink. V hrnci promíchám cukr, kakao, škrob a sůl. Přidám žloutky a vše důkladně promíchám – vznikne poměrně hustá hmota. Postupně do ní všlehám mléko. Na středním ohni přivedu za stálého míchání k varu, stáhnu plamen, vařím 30 sekund, sundám z plotny a naliju do mísy. Do směsi přidám máslo, nasekanou čokoládu, vanilkový extrakt a míchám, až se čokoláda rozpustí. Pokud mám pocit, že pudink není úplně hladký, propasíruju ho přes jemné síto. Nechám ho 15 minut chladnout, pak mísu s pudinkem přetáhnu potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku – neudělá se tak škraloup. A dám ho chladit do lednice nejméně na 3 hodiny nebo také přes noc.
5. Dort a pudink vyndám z lednice, pudink promíchám, naliju ho na dort, rovnoměrně rozetřu a dám dort na 30 minut vychladit do lednice.
6. Mezitím ušlehám v míse smetanu do polotuha, přisypu cukr a vyšlehám tuhou šlehačku. Dort vyndám z lednice a šlehačku na něj rovnoměrně rozetřu. Dort vyndám opatrně z formy a podávám.


 

Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.




Also in Recepty

Pistáciové sušenky
Šťastný nový rok
Pistáciové sušenky

Sedm gramů – tolik váží jedna sušenka – a přitom je to tuna slasti, radosti, pochutnání. A takového sladkého tepla.

Continue Reading

Utopenci
Šťastný nový rok
Utopenci

Jsou to ostří kluci. Jako fotbalisti. Ten ničím neředěný lák z nich udělá FC Barcelonu.

Continue Reading

Krůtí stehna se šalotkami
Drůbeží Hlavní jídlo
Krůtí stehna se šalotkami

Když upeču tuhle krůtu rozžehne se španělské slunce, rozezní oceán a všichni začneme blahem téct.

Continue Reading

Přihlaste se, ráda vám budu posílat novinky.

Přihlaste se a získejte nejnovější informace o prodeji, nových verzích a další…


  • Zásady ochrany soukromí
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 DitaP.cz. Powered by Shopify

Apple Pay Google Pay Maestro Mastercard Shop Pay Visa