Na 4–6 porcí / Příprava 20 minut / Pečení 40 minut
200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky 2 lžíce másla 1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka 8 vajec 200 ml smetany ke šlehání sůl a čerstvě mletý pepř máslo na vymazání kyselé okurky k podávání |
1. Brambory oloupu, omyju a nakrájím na tenká kolečka. Slaninu osmahnu v pánvi – nejdřív nasucho, pak přidám máslo a cibuli a opékám, až je slanina krásně zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout. Tři vejce uvařím natvrdo, vychladlá je nakrájím na plátky, zbylých pět prošlehám se smetanou, osolím a opepřím. 2. Smetanu s vejci rozdělím napůl. Jednu část budu potřebovat hned, druhou až na konci zapékání.
3. Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu nebo remosku vymažu máslem. A začnu vrstvit. Nejprve brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vejce natvrdo a zaliju trochou smetanovo-vaječné směsi z první poloviny. Takhle pokračuju, až všechno spotřebuju. Poslední vrstva jsou plátky brambor, které jemně osolím a opepřím. 4. Dám péct na 20–30 minut. Pak – když jsou brambory měkké –rovnoměrně naliju do formy druhou polovinu smetanovo-vaječné směsi, zesílím troubu na 200 °C
a ještě 10 minut zapékám. Francouzské brambory mě nejvíc baví s kyselou okurkou. |