4 porce / Příprava 30 minut / Marinování: přes noc / Grilování 40 minut
25 g chilli pasty 50 g másla 50 ml javorového sirupu 2 stroužky česneku, nadrcené 1 kuře, asi 1,5 kg Na kořenicí směs (na 300 g, na kuře potřebuju 50 g) 10 g fenyklových semínek 1 lžička římského kmínu 1 lžička kuliček černého pepře 1 lžička koriandrových semínek 100 g tmavého hnědého cukru 50 g krupicového cukru 10 g sušeného česneku 100 g jemné soli 15 g uzené mleté papriky 30 g sladké papriky 1 lžička sušeného oregana 1 lžička mletého chilli Na salát 1 ledový salát 2 krajíce chleba, natrhané na kousky olivový olej 1 cibule, nakrájená na tenká kolečka 100 g modrého sýra 100 ml podmáslí 4 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka |
1. Nejdřív si udělám kořenicí směs. Na pánvi na středním plameni pražím za občasného míchání fenyklová semínka, římský kmín, pepř a koriandrová semínka tak dlouho, až se rozvoní. Trvá to několik minut. Pak koření přesypu do misky, nechám vychladnout a pak je nahrubo rozmixuju. Přidám zbývající přísady a znovu důkladně promixuju. Kořenicí směs zvážím, 50 g vrátím do mixéru, zbytek se mi bude hodit jindy. 2. Ke směsi koření do mixéru přidám pastu z chilli papriček, máslo, javorový sirup, česnek a mixuju, až vznikne pasta.
3. Připravím si kuře. Omyté a osušené ho položím na pracovní plochu prsíčky dolů. Nůžkami na drůbež z něj po obou stranách po celé délce vystřihnu páteř a odstraním ji. Pak kuře obrátím, přitlačím dlaněmi k pracovní ploše tak, aby se zploštilo, křídla zastrčím pod kuře, do stehen udělám ostrým nožem pár asi 1 cm hlubokých zářezů a kuře propíchnu dvěma grilovacími jehlicemi, aby drželo pohromadě.
4. Celé kuře pořádně pomažu pastou z mixéru ze všech stran a dám ho přes noc do lednice.
5. Rozpálím gril. Kuře položím na gril kůží dolů a přikryju ho alobalem a griluju asi 15 minut, pak ho obrátím, zase přikryju alobalem a griluju přibližně dalších 25 minut, až je kuře hotové. Nechám ho 10 minut odpočívat. Kuře se může připravit i v troubě vyhřáté na 220 °C. Lehce vymažu pekáč nebo zapékací mísu a kuře do ní položím kůží dolu. Pak je postup stejný jako na grilu.
6. Mám čas připravit salát. Ledový salát rozkrojím na čtvrtky a každou čtvrtku trochu okrájím, aby vznikl obdélník. Kousky chleba rozložím na plech a nechám je v troubě rozehřáté na 200 °C rovnoměrně opéct.
7. V pánvi na mírném plameni nechám rozehřát asi 2 lžíce oleje, přidám cibuli a za občasného míchání opékám tak dlouho, až cibule zkaramelizuje a má krásnou zlatohnědou barvu. Sundám pánev zatím z plotny.
8. Připravím si dresink. Modrý sýr s podmáslím promíchám vidličkou v misce. Připravené kusy salátu rozdělím na talíře, zaliju je dresinkem, posypu opečenou cibulí, kolečky jarní cibulky a nahoru rozdrobím opečený chleba. Podávám s grilovaným kuřetem.
|
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.