Pro 4–6 osob / Příprava 20 minut / Marinování 1 hodina / Grilování 10–15 minut
50 ml sójové omáčky 2 hrsti listů čerstvého koriandru + na ozdobu kousek čerstvého zázvoru o velikosti palce, nastrouhaný 4 stroužky česneku, prolisované 1 velký filet z lososa (asi 1 kg) 4 lžíce medu 1 červená chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka 2 limety, rozpůlené zelený salát k podávání |
1. V hmoždíři roztluču citronovou trávu, až se rozvoní. Přimíchám k ní sójovou omáčku, koriandr, zázvor a česnek. Lososa položím na tác a celého ho rovnoměrně pomažu touto marinádou. Zakryju ho potravinářskou fólií a dám ho na hodinu do lednice marinovat. 2. Gril v troubě rozehřeju na 200 °C. Plech vyložím pečicím papírem. Po hodině marinování přesunu lososa na připravený plech, potřu ho medem, dám do trouby a griluju 10–15 minut, aby byl akorát pečený.
3. Přesunu ho na servírovací mísu nebo prkýnko, vidličkou to trochu natrhám, posypu ho chilli papričkou, jarní cibulkou, lístky koriandru a podávám ho s limetami a zeleným salátem.
|