4–6 porcí / Příprava 15 minut / Pečení 25 minut
2 lžičky čerstvého tymiánu 2 lžičky balzamikového octa 2 lžíce olivového oleje + trochu navíc 2 lžíce medu 500 g předvařené řepy (dá se použít i syrová) sůl, pepř 1 sáček polníčku 5 hrstí rukoly 250 g mozzarelly, natrhané na kousky kůra z 1 biocitronu hrst dýňových semínek, opražených nasucho |
1. Předehřeju troubu na 200 °C. V misce smíchám tymián, balzamikový ocet, olej a med a dám do toho řepu, kterou jsem předtím každou nakrájela na 4–6 dílků. Promíchám, dobře osolím, opepřím a přendám na plech nebo do zapékací mísy. Peču 25 minut, dokud není řepa lepkavá a lesklá. Pokud použiju nepředvařenou řepu, oloupám ji a postupuju stejně jako u předvařené řepy. Čas pečení se prodlouží na 40–50 minut. 2. Na servírovací talíř rozložím polníček a rukolu, položím na ni mozzarellu, mírně zchladlou řepu, posypu opraženými semínky, citronovou kůrou, osolím, opepřím a vše zakapu vypečenou šťávou z řepy a olivovým olejem. |
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P.