Na 6–8 porcí / Příprava 15 minut / Vaření 2–2½ hodiny
1 slepice, v celku nebo rozpůlená 2 větší cibule, zbavené jen vrchní slupky ½ celeru, očištěného, v celku 3 mrkve, očištěné 2 petržele, očištěné sůl 10 kuliček pepře 5 kuliček nového koření 2 bobkové listy 1 lžíce másla 3 lžíce koňaku mletý pepř a špetka mletého zázvoru na dochucení nasekaná hladkolistá petrželka na ozdobu Na kapání 2 vejce, případně trocha mléka 5–6 lžic hrubé mouky špetka muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného 1 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané špetka soli |
1. Omytou slepici vložím do velkého hrnce a zaliju ji studenou vodou, aby byla akorát ponořená. Přidám obě cibule, půlku celeru, dvě mrkve v celku, jednu celou petržel, sůl, pepř, nové koření a bobkové listy. Na středním plameni přivedu k varu, stáhnu oheň na úplné minimum, zakryju hrnec poklicí a na mírném plameni vařím – táhnu – asi 2 hodiny, až je slepice krásně měkká. |