4–6 porcí / Příprava 30 minut / Vaření 2½–3 hodiny / Odležení: několik hodin
1 cibule, oloupaná, v celku 3 bobkové listy 10 kuliček černého pepře 8 kuliček nového koření sůl 1 lžíce octa čerstvá majoránka na ozdobu nadrobno nakrájená cibule, ocet, čerstvě mletý pepř a chleba k podávání |
1. Vepřové nožičky a koleno důkladně omyju a očistím, dám je do hrnce, přidám cibuli, bobkové listy, pepř, nové koření a zaliju je 2 litry studené vody tak, aby bylo maso ponořené. Přivedu k varu. 2. Vařím hodinu, trošku osolím a vařím další hodinu, až je maso úplně měkké a odděluje se od kostí. Uvařené maso vyndám na prkénko, vývar přecedím přes jemné sítko do čistého hrnce.
3. Vývar vařím dál tak dlouho, až se jeho objem zmenší na 750 ml. Přidám lžíci octa, teprve teď pořádně dosolím (sůl by mohla vývar zakalit) a znovu ho přecedím přes jemné sítko, aby byl pěkně průzračný, až ztuhne.
4. Maso z nožiček a kolen oberu, odstraním kůži a šlachy. Maso nakrájím na kousky, promíchám ho s polovinou vývaru a malou naběračkou rozdělím do připravených formiček – můžou být paštikové, ale klidně použiju i formu na minibábovičky. Pak jejich obsah zaliju zbývajícím vývarem, zakryju potravinářskou fólií a dám do lednice ztuhnout.
Sulc podávám nakrájený na plátky s cibulí, octem, pepřem a ozdobený čerstvou majoránkou. Čerstvý chléb k tomu chutná výborně. |