6 porcí / Příprava 5 minut / Vaření 25 minut
60 ml olivového oleje + pár lžic na ozdobu 1 velká cibule, nakrájená nadrobno 5 stroužků česneku, nakrájených na tenké plátky 200 ml bílého vína 2x 400g konzerva loupaných soudkovitých rajčat ½ l hovězího vývaru nebo vody sůl a čerstvě mletý pepř 2 velké hrsti světlého chleba bez kůrky, nejlépe den starého, natrhané na centimetrové kousky 1 velká hrst bazalkových lístků + na ozdobu 60 g sýra pecorino romano, nastrouhaného + na ozdobu ½ lžičky červeného vinného octa |
1. Ve velkém hrnci rozehřeju olivový olej a osmahnu na něm cibuli. Přidám česnek a opékám ještě minutu. Přiliju víno, nechám ho projít varem, aby se odpařil alkohol. Pak přidám rajčata, vývar nebo vodu, osolím a opepřím, vařečkou promačkám rajčata, přivedu k varu a na mírném ohni vařím 15 minut. |