Pro 4 osoby / Příprava 25 minut / Vaření 5–7 minut
250 g hrubé mouky + mouka na vál 1 lžička kypřicího prášku do pečiva špetka soli + do vody na vaření 1 vejce 200 g plnotučného tvarohu (nejlépe v kostce) 50–100 g másla, změklého 100 g povidel Na ozdobu 200 g perníku, nastrouhaného moučkový cukr rozpuštěné máslo |
1. Do mísy nasypu mouku, promíchám ji s kypřicím práškem a solí, přidám vejce, tvaroh a vše spojím do těsta. Do něj pak na pomoučněném válu zapracovávám 2. Do velkého hrnce dám vařit vodu a trochu ji osolím. Mezitím si udělám taštičky. Rozválím těsto asi na ½ cm silnou placku a rozkrájím ji na čtverečky. Na každý čtvereček dám lžičkou trochu povidel, přehnu ho tak, aby vznikl obdélníček. Okraje pečlivě zmáčknu prsty. Dávám pozor, aby povidla nikde nevytékala a při vaření se
k nim nedostala voda. 3. Naplněné taštičky naházím do vroucí vody a 5–7 minut vařím. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. 4. Uvařené taštičky vyndám děrovanou naběračkou a rozdělím je na talíře. Nakonec je posypu perníkem, pocukruju a přeliju máslem. |