8–10 porcí / Příprava 20 minut / Pečení 6 hodin
2 lžíce drceného kmínu 1 lžička čerstvě mletého černého pepře 3 lžičky soli 2 lžíce olivového oleje 1½ kg malých pevných brambor 8 stroužků česneku ve slupce 1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na klínky 2 mrkve, očištěné, nakrájené na větší kusy 3 petržele, očištěné, nakrájené na větší kusy několik snítek čerstvého tymiánu 2 lžíce olivového oleje sůl a čerstvě mletý pepř 1½ lžíce hladké mouky 250–300 ml kuřecího vývaru + na podlití čerstvě mletý pepř na ozdobu |
1. Troubu předehřeju na 160 °C. Kůži na mase nařežu „cik cak“. V mističce promíchám kmín, pepř, sůl a olivový olej a směs důkladně vmasíruju do kůže a do masa. Maso položím do většího pekáče a peču 4 hodiny. Pokud je třeba, podliju ho kuřecím vývarem. 2. Mezitím pečlivě omyju brambory a spolu s česnekem, cibulí, mrkví, petrželí a tymiánem je dám do mísy, přeliju olejem, osolím a opepřím a rukama dobře promíchám. Pak vše nasypu do pekáče k masu, část dám i pod maso a peču další 2 hodiny. Pokud je třeba, podlévám kuřecím vývarem.
3. Až je maso upečené tak, že ho jde natrhat vidličkou, vyndám ho spolu se zeleninou a brambory na servírovací mísu, zakryju alobalem a nechám chvíli odpočinout – maso tak bude ještě křehčí. Pokud by náhodou nebyla kůrčička vypečená dokřupava, rozpálím v troubě gril a ještě než maso přendám na servírovací mísu, vrátím ho na pár minut do trouby dopéct pod gril.
4. Z pekáče sliju všechen tuk a nechám tam jenom tak 3 lžíce. Pekáč přesunu na plotnu, do výpeku nasypu mouku a na mírném plameni udělám jíšku. Za stálého míchání přiliju vývar, pečlivě oškrábu všechny „opečánky“ ze stěn a dna pekáče a přivedu k varu. Vařím asi 10 minut, až vznikne hustá omáčka. Omáčku propasíruju přes jemné sítko, případně osolím a podávám k masu, bramborám a zelenině. Maso těsně před podáváním natrhám vidličkou a posypu čerstvě mletým pepřem.
|
Tenhle recept, a mnoho dalších, najdete v mé kuchařce Deník Dity P. 2.